Članak

PET OSOBA POGINULO

Pokrenuta istraga sudara u tokijskoj zračnoj luci: Manji avion nije dobio zeleno svijetlo za polijetanje?

Avion Japan Airlinesa u utorak se pri slijetanju sudario s avionom obalne straže te su se oba zapalila.

(Patria) - Japanske vlasti, na temelju snimka kontrole leta, saopštile su da je putnički avion koji se prekjučer sudario s avionom obalne straže u tokijskoj zračnoj luci dobio dozvolu za slijetanje, ali da manji avion nije dobio zeleno svijetlo za polijetanje.

Avion Japan Airlinesa u utorak se pri slijetanju sudario s avionom obalne straže te su se oba zapalila.

Svih 379 putnika putničkog Airbusa A350 uspjelo je pobjeći iz zapaljenog aviona bez većih povreda, no smrtno je stradalo petero putnika u avionu obalne straže De Havilland Dash-8.

Spasio se samo kapetan koji je pretrpio teške povrede. Požar na Airbusu ugašen je tek osam sati nakon sudara.

Japanski odbor za sigurnost saobraćaja (JTSB), vladina agencija odgovorna za teške nesreće koje uključuju letjelice, brodove i vozove, započela je istraživati izgorjele olupine, prenosi japanska novinska agencija Kyodo.

S obzirom na to da je istraga tek počela, još uvijek nije poznato kako su oba aviona završila na istoj pisti.

Stručnjaci tvrde da do takve nesreće dolazi samo u slučaju više sigurnosnih propusta.

No, iz komunikacije kontrole leta vidljivo je da je putničkom avionu data dozvola za slijetanje, dok je avionu obalne straže bilo odobreno rulanje do zaustavne tačke u blizini piste.
Prema JTSB-u, avionu Obalne straže nije data dozvola za polijetanje.

U međuvremenu, tokijska policija u zasebnoj istrazi utvrđuje je li došlo do profesionalnog nemara i je li to uzrok smrti i povreda putnika.

Manji avion prenosio je pomoć preživjelima niza razornih zemljotresa koji su prvi dan 2024. godine pogodili Japan, od kojih je najjači bio magnitude 7,6. Poginulo je 62 ljudi.

Japanski premijer Fumio Kishida jučer je smirivao zabrinutost da bi ova nesreća mogla usporiti isporuku pomoći pogođenom zapadu zemlje.

Japan Airlines (JAL) saopštio je kako će u potpunosti sarađivati u istrazi tog nesretnog događaja.

Kompanija Airbus također će pružiti tehničku pomoć vlastima u istrazi. Avion A350-900 bio je star samo dvije godine.

Sve piste najprometnijih japanskih zračnih luka na dan nesreće bile su zatvorene, no od tada su ponovo otvorene, osim one gdje se sudar dogodio.

JAL je jučer otkazao više od 40 letova s Hanede, a desetine letova na tom aerodromu otkazala je i aviokompanija All Nippon Airways.

#AirbusA350 #AirlineCollaboration #AirplaneCrash #AirportIncident #AviationAccident #EmergencyEvacuation #Japan #PassengerSafety #SafetyInvestigation #Tokyo #svijet