Članak

SAD

Trump se žali na diskvalifikaciju sa primarnih izbora u Maineu

(Patria) - Donald Trump je uložio žalbu na odluku najvišeg izbornog zvaničnika u Maineu kojom se diskvalifikuje sa predsjedničkih izbora republikanaca sljedeće godine zbog njegove uloge u napadu na američki Kapitol 6. januara 2021. godine, pokazuje sudski podnesak, javio je Reuters.

Trump, kandidat za republikansku nominaciju za novembarske predsjedničke izbore u SAD-u, zatražio je od Vrhovnog suda države da poništi odluku državne sekretarke Shenne Bellows kojom se Trumpu zabranjuje učešće na izborima 5. marta.

Bellows, demokrata, zaključila je da je Trump podstakao pobunu u pokušaju da se zadrži na vlasti nakon svog poraza na izborima 2020. godine i bio je diskvalifikovan s ponovnog obavljanja funkcije prema Ustavu SAD-a.

Trumpovi advokati su u sudskom podnesku tvrdili da je odluka „proizvod procesa zaraženog pristrasnošću i sveprisutnim nedostatkom pravilnog postupka“. Njegov pravni tim osporio je da je Trump učestvovao u pobuni i tvrdio da Bellows nije imala ovlaštenje da ga isključi iz glasanja.

Zagovaračke grupe i neki glasači protiv Trumpa donijeli su nekoliko izazova njegovoj
kandidaturi prema odredbi, poznatoj kao Odjeljak 3 14. amandmana. U tužbama se tvrdi da je Trump podstakao svoje pristalice na nasilje širenjem lažnih tvrdnji da su izbori 2020. godine pokradeni, a zatim ih je pozvao da odu na Kapitol kako bi spriječili Kongres da potvrdi pobjedu demokrata Joea Bidena.

Vrhovni sud SAD-a će vjerovatno uskoro razmotriti ovo pitanje, nakon što je najviši sud u Coloradu zabranio Trumpu primarne izbore u toj državi. Presuda Vrhovnog suda mogla bi pružiti rješenje za cijelu državu za pitanja o Trumpovoj podobnosti.

Sudovi su odbacili nekoliko sličnih tužbi protiv Trumpa u drugim državama. Trumpova
kampanja je to nazvala „neprijateljskim napadom na američku demokratiju“.

Istraživanja javnog mnijenja pokazuju da Trump vodi u nadmetanju republikanaca za
nominaciju. Od 15. januara u Iowi počinju nadmetanja od države do države za odabir kandidat

#DonaldTrump #izbori #Svijet