Članak

'MUČENIČKI STRADALI'

Hezbollah kaže da su četiri njegova borca ubijena u južnom Libanu

U saopštenju se ne navode detalji o tome kako su ubijeni, ali se navodi da su „mučenički stradali na putu za (oslobođenje) Jerusalema“.

(Patria) - Libanska grupa Hezbollah koju podržava Iran saopštila je u ponedjeljak na svom Telegram kanalu da su četiri njena borca ubijena u južnom Libanu, javio je Reuters.

U saopštenju se ne navode detalji o tome kako su ubijeni, ali se navodi da su „mučenički stradali na putu za (oslobođenje) Jerusalema“. Hezbollah je prvobitno rekao da su ubijena trojica, da bi kasnije tokom dana ažurirao broj na četiri.

Sigurnosni izvori su rekli da su prva trojica ubijena u izraelskom napadu na dvije kuće u libanskom selu Kafr Kila u blizini granice gdje Hezbollah održava sigurnosnu kontrolu.

Hezbollah razmjenjuje gotovo svakodnevnu vatru s Izraelom preko južne granice Libana od izbijanja rata između Izraela i Hamasa u Gazi početkom oktobra.

Izraelska vojska saopštila je u ponedjeljak da je pogodila niz ciljeva u Libanu, uključujući „vojna mjesta“ na kojima je djelovao Hezbollah.

Izraelski zračni napadi i granatiranje ubili su više od 100 boraca Hezbollaha i skoro dvadesetak civila, uključujući djecu, starce i nekoliko novinara, prema Hezbollahu i sigurnosnim izvorima.

#Iran #Hezbolah #Svijet