Članak

PREDSJEDNIK VENECUELE

Maduro odluku Argentine da odbije članstvo u BRICS-u nazvao glupošću

Predsjednik Venecuele Nicolas Maduro kritikovao je odluku svog argentinskog kolege Javiera Mileija da odbije pristupanje zemlje BRICS-u, javila je agencija TASS.

(Patria) - Predsjednik Venecuele Nicolas Maduro kritikovao je odluku svog argentinskog kolege Javiera Mileija da odbije pristupanje zemlje BRICS-u, javila je agencija TASS.

„Isključujući Argentinu iz BRICS-a, on (Javier Milei) djeluje protiv Argentinaca. Ovo je jedna od najnespretnijih i najglupljih stvari koje je Milei uradio protiv Argentine“, rekao je Maduro u intervjuu za Le Monde diplomatique.

Dodao je da takva odluka „Argentinu vraća u 19. vijek“.

Ranije je Nicolas Maduro kritikovao neoliberalni politički program i planove novoizabranog predsjednika Argentine.

„Na predsJedničkim izborima u Argentini pobijedio je krajnje desničarski neofašizam - krajnja desnica sa kolonijalnim projektom za Argentinu, koja namjerava da vodi neokolonijalni projekat širom Latinske Amerike i Kariba“, rekao je Maduro 21. novembra.

BRICS je formiran 2006. godine i u početku je uključivao Brazil, Rusiju, Indiju i Kinu. Južna Afrika se pridružila pet godina kasnije.

Pet novih članica (Egipat, Iran, Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija i Etiopija) su postale punopravne članice BRICS grupe, te će 1. januara započeti zajednički rad u tom svojstvu.

Argentina je trebala postati šesta nova članica, ali je 29. decembra novi argentinski predsjednik Javier Milei službeno obavijestio članice BRICS-a da će njegova zemlja odbiti poziv za pridruživanje upućen nakon samita u Johanesburgu u augustu 2023. godine.

#Argentina #BRICS #nicolasmaduro #venecuela #Svijet