Članak

OBJAVILA MORNARICA

Nosač aviona USS Gerald R. Ford vraća se kući nakon angažmana u odbrani Izraela

Nakon višemjesečne dodatne dužnosti na moru pružajući zaštitu Izraelu, udarna grupa nosača aviona USS Gerald R. Ford će krenuti kući, objavila je mornarica u ponedjeljak, javio je AP.

(Patria) - Nakon višemjesečne dodatne dužnosti na moru pružajući zaštitu Izraelu, udarna grupa nosača aviona USS Gerald R. Ford će krenuti kući, objavila je mornarica u ponedjeljak, javio je AP.

Ford i prateći ratni brodovi biće zamijenjeni amfibijskim jurišnim brodom USS Bataan i
pratećim ratnim brodovima, USS Mesa Verde i USS Carter Hall. Tri broda bila su u Crvenom
moru i u tranzitu su prema istočnom Mediteranu posljednjih nekoliko dana.

Ford će otploviti kući „u narednim danima“, navodi se u saopštenju 6. flote SAD-a, američka pomorska komanda sa sjedištem u Evropi koja je odgovorna za brodove koji plove Mediteranom.

Ford je poslan u istočni Mediteran kako bi bio blizu Izraela nakon Hamasovih napada 7. oktobra.

Nosač je ostao u istočnom Mediteranu dok su njegovi prateći ratni brodovi uplovili u Crveno more, gdje su u više navrata presretali nadolazeće balističke rakete i napadačke dronove ispaljene iz Jemena koji kontrolišu Husi. Ministar odbrane Lloyd Austin posjetio je Ford prošlog mjeseca.

Otkako su poslani u istočni Mediteran, Ford i nosač aviona USS Dwight D. Eisenhower bili su dio prisustva zbog rata između Izraela i Hamasa, naglašavajući zabrinutost SAD-a da će se sukob proširiti. Eisenhower je nedavno patrolirao u blizini Adenskog zaljeva, na ušću plovnog puta Crvenog mora, gdje je više komercijalnih brodova bilo napadnuto posljednjih sedmica.

U nedjelju su helikopteri sa Eisenhowera i njegovog razarača USS Gravelyja odgovorili na poziv u pomoć sa kontejnerskog broda Maersk Hangzhou, koji je bio na udaru četiri mala čamca Husa koje podržava Iran. Kada su helikopteri odgovorili, čamci su pucali na njih iz oružja koje je služilo posadi i malokalibarskog oružja, a helikopteri su uzvratili vatru, potopivši tri od četiri čamca i ubivši njihovu posadu, saopštila je američka Centralna komanda.

Neprekidni napadi na komercijalne brodove naveli su neke kompanije da obustave tranzit kroz uski moreuz Bab el-Mandeb, koji povezuje Adenski zaljev sa južnim Crvenim morem, a zatim i Sueskim kanalom.

Bataanov prateći ratni brod Mesa Verde je transportni brod, koji prevozi približno 2.000 marinaca iz 26. marinske ekspedicione jedinice. Ti marinci pružaju „snage sposobne da podrže širok spektar misija“, saopštila je američka 6. flota.

Carter Hall je desantni brod, koji prevozi amfibijske desantne brodove i njihove posade. I plovila i Bataan mogu primiti rotacione letjelice, a Bataan može da nosi i podržava borbene avione F-35 sa vertikalnim polijetanjem.

#Gaza #Izrael #nosačaviona #Palestina #SAD #Svijet