Članak

NAPETOSTI RASTU

Njemačka policija uhapsila još trojicu zbog navodne zavjere za napad na katedralu u Kelnu

(Patria) - Policija je privela još tri osumnjičena za navodnu zavjeru za napad na slavnu
njemačku katedralu u Kelnu u novogodišnjoj noći, saopštile su vlasti, prenio je Reuters.

Navodni napadači planirali su da koriste automobil da napadnu 800 godina staru gotičku građevinu pored rijeke Rajne, rekao je direktor policije u Kelnu Frank Wissbaum.
Metod planiranog napada bio je nejasan, ali je podzemni parking ispod katedrale pretražen tokom noći sa psima tragačima eksploziva, rekao je novinarima. „Tri osobe su sada sigurno u pritvoru, što nam je veoma drago jer više ne mogu međusobno da komuniciraju“, rekao je.

Wissbaum je rekao da su istražitelji kasno u subotu pronašli dokaze koji povezuju ovu trojicu sa tridesetogodišnjim Tadžikistancem s navodnim vezama s pokretom Islamska država, a koji je u pritvoru od 24. decembra. Savezne vlasti su nastavile istragu o, kako je on nazvao, „mreži pojedinaca“ iz centralne Azije sa vezama s nekoliko njemačkih lendera i evropskih zemalja.

Nisu dati nikakvi detalji o identitetu ili porijeklu ljudi koji su sada u pritvoru. Osumnjičeni su privedeni u zapadnim gradovima Duisburg, Herne i Noervenich, saopštila je policija, a komunikacijski uređaji zaplijenjeni su tokom pretresa njihovih stanova.

U i oko katedrale je pojačano obezbjeđenje uoči novogodišnje službe. Policija je upozorila javnost da se ne brine ako vidi policajce koji nose mitraljeze i pancire. Hiljade dodatnih policajaca patrolira i u Berlinu, gdje su proslave prošle godine bile zasjenjene sukobima. Policija u glavnom gradu također je na oprezu nakon što su zabranjene demonstracije propalestinske solidarnosti zakazane za ponoć. Mnogi muslimani u Njemačkoj su nezadovoljni podrškom iskazanom Tel Avivu u njegovom ratu protiv Hamasa.

#svijet #Keln #Njemačka