Članak

NOVO SVJETSKO ŽARIŠTE

Venecuela neće povući trupe sve dok britanski vojni brod ne napusti vode Gvajane

"Oružane snage su raspoređene ne samo na istoku zemlje, već i na cijeloj teritoriji“.

Brod Royal Navy u vodama kod Gvajane

(Patria) - Venecuela je u subotu saopštila da će nastaviti da raspoređuje skoro 6.000 vojnika, dok britanski
vojni brod poslat u susjednu Gvajanu ne napusti vode uz obalu dvije južnoameričke nacije.

U videu objavljenom na mreži X, venecuelanski ministar odbrane Vladimir Padrino pojavio se okružen vojnim oficirima ispred označene mape Venecuele i Gvajane, javio je AP.

"Oružane snage su raspoređene ne samo na istoku zemlje, već i na cijeloj teritoriji“, rekao je.

"Oni će biti tamo sve dok ovaj britanski imperijalistički brod ne napusti sporne vode između Venecuele i Gvajane“, dodao je. Video dolazi nakon sedmica tenzija između dvije zemlje zbog obnovljenog polaganja prava Venecuele na regiju u Gvajani poznatoj kao Essequibo, rijetko naseljeni dio zemlje koji je bogat naftom i mineralima. Operacije donose oko milijardu dolara godišnje za osiromašenu zemlju od skoro 800.000 ljudi čija je ekonomija porasla za skoro 60% u prvoj polovini ove godine.

Venecuela dugo tvrdi da joj je prevarom oteta tritorija kada su Evropljani i Sjedinjene Američke Države postavili granicu. Stoljetni spor nedavno je ponovo zapaljen otkrićem nafte u Gvajani, a eskalirao je otkako je Venecuela izvijestila da su njeni građani na referendumu 3. decembra glasali za pravo na Essequibo, koji čini dvije trećine njenog manjeg susjeda.

Posljednjih sedmica, lideri Gvajane i Venecuele obećali su na sastanku da nijedna strana neće koristiti prijetnje ili silu protiv druge, ali nisu uspjeli postići dogovor o tome kako riješiti spor.

Tenzije su došle do drugog vrhunca u petak dolaskom patrolnog broda Kraljevske mornarice HMS Trent u Gvajanu. Brod je opremljen topovima i sletnom rampom za helikoptere i dronove i može prevoziti oko 50 marinaca.

#Gvajana #oruzanesnage #VelikaBritanija #Venecuela #svijet