Članak

NAKON POVRATKA IZ SAUDIJSKE ARABIJE

Navijači turskih klubova dočekali fudbalere Fenera i Galate: Nema rivalstva, samo jedinstvo!

(Patria) - Cijeli fudbalski svijet priča o potezu Fenerbahcea i Galatasaraya da ne nastupe u Saudijskoj Arabiji gdje se trebao odigrati meč turskog Super kupa. Turci su pozdravili ovu odluku, došlo je do ujedinjenosti navijača kakva se ne pamti, a iz Istanbula stižu fotografije za pamćenje.

Fudbaleri Fenerbahcea i Galatasaraya nisu odigrali meč Super kupa koji je bio na programu jučer u Saudijskoj Arabiji. Susret je odgođen nakon što su organizatori zabranili izlazak fudbalera u majicama Kemala Paše Ataturka.

Obje ekipe su ekspresno napustile Arabiju i zaputile su se kući. Nevjerovatan doček priredili su im navijači, a pored vatrenih fanova Fenera i Galate, tu su bili i navijači drugih klubova.

Scene iz Saudijske Arabije potpuno su ujedinile Tursku. Više nije bitno ko za koga navija i u ovom trenutku je samo bitna država koju je prije 100 godina osnovao Kemal Paša Ataturk.

A na aerodromu u Istanbulu nastala je i fotografija za sva vremena koja je dokaz šta Turska kao država predstavlja za stanovnike. Navijač Galate na leđima drži navijača Fenera u čijim rukama je fotografija kreatora države Ataturka.

Mnogi ovu scenu smatraju pravim dokazom turskog jedinstva. Jednostavno je svo rivalstvo nestalo u sekundi i svi se bore za samo jedan cilj - Republiku Tursku.

Novinar turskog Fox TV Elvan Arat imao je izuzetno neugodnu noć s policijom u Saudijskoj Arabiji. Umalo je uhapšen s kamermanom.

"Saudijci su nas pokušali uhapsiti i razbiti nam kameru. Svim silama su pokušali da nas ubace u policijsko auto. Osiguranje ekipe Fenerbahcea je reagovalo i pomoglo nam je. Sada smo dobro", rekao je Arat.

Mediji pišu da je prvi čovjek turskog fudbala podnio ostavku, a njegovu ostavku tražio je i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.


Saudijci su pokušali napraviti neku vrstu osvete. Pokušali su zaustaviti odlazak ekipa iz zemlje, no na kraju su avioni uspješno poletjeli prema Istanbulu i stigli su u ranim jutarnjim satima.

Doček je bio zaista nestvaran. Nastale su scene koje obilaze svijet i koje će se dugo pamtiti.

Odluka Fudbalskog saveza Turske o novom terminu utakmice bit će poznata veoma brzo i vrlo je moguće da će se odigrati neposredno pred početak drugog dijela sezone.

(sportsport.ba/Patria)

#doček #Fenerbahce #Galatasaray #navijači #SaudijskaArabija #Turska #sport