Članak

PODRŠKA I POLJSKOJ

Biden kaže da Kongres mora pojačati pomoć Ukrajini nakon masovnih ruskih napada

(Patria) - Američki predsjednik Joe Biden zatražio je u petak od Kongresa da pojača pomoć i prevaziđe podjele oko slanja pomoći Ukrajini, rekavši da masivni ruski zračni napad pokazuje da se Kremlj nada da će „zbrisati“ tu prozapadnu zemlju, javio je AFP.

„Ukoliko Kongres ne preduzme hitne mjere u novoj godini, nećemo moći nastaviti slati oružje i vitalne sisteme protivvazdušne odbrane koji su Ukrajini potrebni da zaštiti svoj narod. Kongres mora istupiti i djelovati bez ikakvog daljeg odlaganja“, rekao je Biden.

Posljednji napad na Ukrajinu, za koji Kijev procjenjuje da uključuje 158 projektila i dronova za napade, bio je „najveći zračni napad na Ukrajinu od početka ovog rata“, rekao je Biden.

„Brutalni napad“ uključivao je rakete sa hipersoničnom sposobnošću, rekao je američki
predsjednik.

„To je oštar podsjetnik svijetu da, nakon skoro dvije godine ovog razornog rata, Putinov cilj (ruski predsjednik Vladimir) ostaje nepromijenjen. On nastoji da uništi Ukrajinu i
potčini njen narod. On mora biti zaustavljen“, dodao je Biden.

Biden je rekao je da bi Amerikanci trebali biti „ponosni“ što je američka vojna pomoć pomogla Ukrajini da se bori za svoju „slobodu i nezavisnost“.

Ulozi, kako je rekao, uključuju budućnost NATO alijanse i sigurnost Evrope i Sjedinjenih
Država.

„Kada se diktatorima i autokratama dopusti da se nepravedno ponašaju u Evropi, raste
rizik da će Sjedinjene Države biti direktno uvučene“, rekao je.

Republikanci u Kongresu blokiraju obnavljanje američke vojne pomoći Ukrajini. Konačna
isporuka iz prethodno odobrenih fondova, vrijedna 250 miliona dolara, objavljena je u četvrtak.

Bez akcije Kongresa, budućnost američke pomoći je sada dovedena u pitanje. Bijela kuća je saopštila da je Bidenov savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan razgovarao
u petak sa svojim poljskim kolegom Jacekom Siewierom o izvještajima da je ruski projektil prošao kroz vazdušni prostor članice NATO-a, Poljske na putu da bombarduje Ukrajinu.

„Gospodin Sullivan je izrazio solidarnost Sjedinjenih Država s Poljskom, našim bliskim
saveznikom u NATO-u“, saopštila je Bijela kuća.

#Poljska #ruskaagresija #SAD #Ukrajina #Svijet