Članak

TUSK OKUPIO VOJNE ZVANIČNIKE

Poljska tvrdi da je ruska raketa ušla u njen vazdušni prostor, pozvala ruskog diplomatu na razgovor

(Patria) - Poljska je pozvala ruskog otpravnika poslova i zatražila objašnjenje za narušavanje zračnog prostora Poljske raketom i momentalno obustavljanje takvih aktivnosti, saopštilo je poljsko ministarstvo vanjskih poslova u petak navečer, javio je Reuters.

Prema podacima Generalštaba poljskih oružanih snaga, u petak ujutro u vazdušni prostor članice NATO-a ušla je ruska raketa. Ukrajinske vlasti prijavile su masovni napad na razne gradove širom Ukrajine tokom noći.

„U petak u 7.12 po lokalnom vremenu, iz pravca granice sa Ukrajinom, došlo je do povrede poljskog vazdušnog prostora od strane objekta koji je napustio teritoriju Poljske nakon manje od tri minuta“, napisao je poljski generalštab na mreži X.

„Identifikujemo ga kao rusku vođenu raketu. Tokom čitavog vremena putanju rakete pratili su radarski sistemi, i poljski i saveznički. Sistemi protivvazdušne odbrane bili su u pripravnosti“, dodali su.

Novinska agencija RIA Novosti citirala je otpravnika poslova Rusije u Varšavi Andreia Ordasha koji je rekao da Poljska nije pružila nikakav dokaz o kršenju granice.

Ranije u petak ujutro borbeni avioni F-16, dva poljska i dva američka, poletjeli su iz baza u Poljskoj, kao i jedan saveznički zračni tanker, zbog aktivnosti ruskih aviona dugog dometa, napisala je na mreži X Operativna komanda Oružanih snaga Poljske.

Prema RIA-i, Ordash je rekao: „Uručena mi je nota koja je sadržavala nepotkrijepljenu tvrdnju da je navodno ujutro 29. decembra, vazdušni objekat narušio poljski vazdušni prostor, što su poljski stručnjaci identifikovali kao ruski vođeni projektil.“

„Nije predočen nikakav dokaz. Moj zahtjev za dokumentovanim dokazom onoga što je bilo u bilješci je odbijen“, dodao je.

Poljska bi brzo reagovala ako bi se takav incident ponovio, rekao je zamjenik poljskog ministra vanjskih poslova Wladyslaw Teofil Bartoszewski, a prenosi novinska agencija PAP.

Premijer Donald Tusk sastao se sa šefovima vojske i sigurnosnih službi kako bi razgovarali o incidentu.

#Poljska #Rusija #Svijet