Članak

NAKON SMJENE BIVŠEG

Kina imenovala novog ministra odbrane

​(Patria) - Kina je imenovala Dong Juna za svog novog ministra odbrane, dva mjeseca nakon što je njegov prethodnik službeno smijenjen, javio je BBC.

Dong, bivši komandant mornarice, preuzima dužnost od Li Shangfua koji je posljednji put viđen u javnosti u augustu.

Imenovanje Donga objavili su najviši kineski zakonodavci na sastanku Stalnog komiteta
Nacionalnog narodnog kongresa u Pekingu u petak. Taj potez uslijedio je nakon niza otpuštanja vojnih zvaničnika sa najviših funkcija u zemlji ranije ove godine. To je uključivalo smjenu Qin Ganga sa mjesta ministra vanjskih poslova u julu. Nisu navedeni razlozi za otpuštanje Lija ili Qina. Obojica su na svojim funkcijama bili samo sedam mjeseci.

I ove sedmice je došlo do daljnjih otpuštanja, a devet visokih vojnih zvaničnika uklonjeno je iz Stalnog komiteta u petak, javio je Reuters, pozivajući se na državni medij Xinhua.

Tri rukovodioca u državnim firmama za raketnu odbranu također su smijenjena iz najvišeg političkog savjetodavnog tijela Pekinga ranije ove sedmice. Neki analitičari kažu da bi to moglo ukazivati na moguću širu čistku koja je usmjerena na visoke vojne vođe.

Dong (62) je postavljen za komandanta mornarice u augustu 2021. Njegove prethodne uloge uključivale su i funkciju zamjenika komandanta komande južnog krila kineske vojske. Njeno područje djelovanja uključuje Južno kinesko more u kome se Kina spori sa nekoliko država.

#Kina #ministarodbrane #Svijet