Članak

URANILI ZORU PREVARILI

Dva sata iza ponoći: Skupština KS usvojila Budžet za 2024., niti jedan amandman opozicije nije usvojen

Niti jedan amandman koji je došao iz opozicionih stranaka nije usvojen

(Patria) - Skupština Kantona Sarajevo dva sata iza ponoći je usvojila Prijedlog Budžeta Kantona Sarajevo za 2024. godinu. Za Budžet je glasao 21 zastupnik, dok je 9 zastupnika bilo protiv, a jedan suzdržan.

Sjednica je trajala cijeli dan i pola noći, a usvojen je Budžet u iznosu od 1.530.505.602 KM.

Niti jedan amandman koji je došao iz opozicionih stranaka nije usvojen, a prijedloge su davali DF, SDA, SBiH, što je bio razlog velikim kritikama, pa je zastupnica DF-a Vedrana Vujović kazala da ovo nije odraz politike dijaloga i uvažavanja.

Zastupnici Demokratske fronte (DF) u Skupštini Kantona Sarajevo, Marijela Hašimbegović, Vedrana Vujović, Ilijaz Pilav i Albin Zuhrić, uputili su 40 amandmana na Prijedog Budžeta KS za 2024. godinu, a o skoro svim amandmanima se glasalo posebno, te je predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić na kraju ironično kazao 'da ih mogu usporiti, ali ne i zaustaviti'.

Klub zastupnika Stranke za Bosnu i Hercegovinu u Skupštini Kantona Sarajevo uložio je 14 amandmana na Prijedlog budžeta Kantona Sarajevo. Cilj ovih amandmana kako je istakao Muamer Bandić je povećati budžetski opseg na stavkama kapitalnih ulaganja u narednoj godini. Fokus je na rješavanju realnih infrastrukturnih problema građana u raznim oblastima kroz ulaganja u već pripremljene projekte, a koji su već par godina na čekanju. Niti jedan nije usvojen!

Dugotrajna rasprava obilježena je i pauzama koje su tražili zastupnici i Klubovi zastupnika. Glavna zamjerka na ovaj budžet upućen je jer se od Nacrta zakona do prijedloga pojavilo dodatnih 300 miliona KM! Tako su zastupnici upozoravali da im je jasno da se može projekcija u nacrtu omašiti za 20-30 miliona, ali 300 miliona je previše.

Također, kako je Mahir Dević više puta istakao nije uobičajeno da se predsjedavajućem Skupštine da 600.000 KM, i da se to opravdava riječima da će 400 hiljada ići za održivi povratak raseljenih osoba, i da odluku o tome donosi kabinet.

Muamer Bandić (SBiH) govorio je o tome kako Vlada nije našla rješenje za gubitke u budžetu zbog pondera, te da budžetom ne predviđaju izvršavanje zakonskih obaveza (tužbe radnika).

Ono što se moglo čuti jeste također kritika da ovaj budžet nije razvojni nego socijalni i da se samo novci dijele, tačnije bacaju u vazduh.

Upozorenje je stiglo i zbog velikog zaduživanja Kantona Sarajevo.

„Dolaskom na vlast Šestorka je zatekla 120 miliona kredita, a ako se realizira ovaj Budžet bit ćemo zaduženi 400 miliona, a da ništa konkretno ne vidimo“, kazao je Haris Zahiragić, zastupnik SDA.

Premijer KS Nihad Uk kazao je nisu dozvolili da nas smanjenje prihoda uspore da podignemo kvaliteta života naših građana.

“Budžetom smo planirali podići osnovicu svim budžetskim korisnicima na 380 KM. Želimo da ublažimo inflaciju koja će biti i 2024. godine i da motivišemo zaposlenike", kazao je Uk.

Govorio je o planiranim projektima u narednoj godini i to procesu digitalizacije.

"Opredjeljenje naše vlade je da ulažemo u kapacitete naših pravosudnih institucija", kazao je Uk.

Govoreći o povećanju troškova života Vlada KS je odlučila da poveća stipendije za učenike i studente, a pravo na stipendiju imat će i studenti trećeg ciklusa studija.

U Prijedlogu budžeta KS za 2024. godinu za subvencije mladim za rješavanje stambenog pitanja naveden je iznos od 500.000 KM, a što je najmanji iznos. Ministar komunalne privrede Bojan Bošnjak, odgovarajući na jedno od pitanja zastupnika, kazao je da će se morati promijeniti kriteriji u vezi ovih subvencija i da je to nešto što se ne može podrazumijevati. Ove godine 1142 aplikanta su ostvarila pravo na subvenciju, ali je za te namjene odvojeno 5,5 miliona KM, te će aplikanti dobiti oko 4.800 KM što je najmanji iznos ikada.

#Amandmani #Budžet #ElvedinOkerić #KantonSarajevo #MuamerBandić #SkupštinaKS #BiH