Članak

RAST BUDŽETA

Skupština KS razmatra Budžet za 2024. godinu u iznosu 1.530.505.602 KM

Premijer KS Nihad Uk kazao je da cilj bio usvojiti Budžet do kraja ove godine.

Skupština KS razmatra budžet (Foto: Patria)

(Patria) - Skupština KS na današnjoj sjednici razmatra Prijedlog Budžeta Kantona Sarajevo za 2024. godinu. Budžet je predložen u iznosu od 1.530.505.602 KM.

Premijer KS Nihad Uk kazao je da cilj bio usvojiti Budžet do kraja ove godine.

"Nismo dozvolili da nas smanjenje prihoda uspore da podignemo kvalitet života naših građana. Budžetom smo planirali podići osnovicu svim budžetskim korisnicima na 380 KM. Želimo da ublažimo inflaciju koja će biti i 2024. godine i da motivišemo zaposlenike", kazao je Uk.

Govorio je o planiranim projektima u narednoj godini i to procesu digitalizacije.

"Opredjeljenje naše vlade je da ulažemo u kapacitete naših pravosudnih institucija", kazao je Uk.

Govoreći o povećanju troškova života Vlada KS je odlučila da poveća stipendije za učenike i studente, a pravo na stipendiju imat će i studenti trećeg ciklusa studija.

U Prijedlogu budžeta KS za 2024. godinu za subvencije mladim za rješavanje stambenog pitanja naveden je iznos od 500.000 KM, a što je najmanji iznos. Ministar komunalne privrede Bojan Bošnjak, odgovarajući na jedno od pitanja zastupnika, kazao je da će se morati promijeniti kriteriji u vezi ovih subvencija i da je to nešto što se ne može podrazumijevati. Ove godine 1142 aplikanta su ostvarila pravo na subvenciju, ali je za te namjene odvojeno 5,5 miliona KM, te će aplikanti dobiti oko 4.800 KM što je najmanji iznos ikada.

Premijer Uk je istakao da je Budžetom planirano i unaprijeđene zdravstvenog sektora u Kantonu Sarajevo.

"Planiramo u narednom periodu investirati i u opremanje Domova zdravlja, da izvršimo rekonstrukciju Doma zdravlja Vrazova. U budžetima se povlači i rekonstrukcija Hitne pomoći, odlučni smo da to uradimo u 2024. godini da adaptiramo zgradu Zavoda za hitnu medicinsku pomoć", kazao je Uk.

Afan Kalamujić, ministar finansija KS, kazao je da se mora voditi računa o ekonomskoj krizi koja može doći u 2024. godini.

"Moj zadatak je bio da se zadržimo u okviru realnog. Želim da sve kolege u Vladi imaju novca da ostvare sve projekte. Pozivam kolege da radimo predano na realizaciji predloženih projekata", kazao je.

#budžet #SkupštinaKS #BiH