Članak

SARAJEVO

Danas hitna sjednica Predstavničkog doma PSBiH o izmjenama Izbornog zakona BiH

Predlagači zakona su poslanici Stranke demokratske akcije

(Patria) - Hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Herecgovine zakazana je za danas s jednom tačkom dnevnog reda - Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Predlagači zakona su poslanici Stranke demokratske akcije - Šerif Špago, Šemsudin Dedić, Edin Ramić, Safet Kešo, Denijal Tulumović, Amor Mašović, Nermin Mandra i Midhat Čaušević, sa zahtjevom za razmatranje po hitnom postupku.

Pijedlogom je predviđena integracija izbornog procesa i uvođenje novih tehnologija kako bi bile spriječene eventualne izborne prevare - uvođenje elektronske identifikacije birača otiskom prsta i optičko čitanje glasačkih listića. Također, predviđeno je i da, s ciljem sprečavanja zloupotrebe biračkih odbora, biračke odbore bira Centralna izborna komisija BiH putem javnog poziva, a da stranke mogu imati maksimalno jednog člana.

Današnja sjednica prilika je da zakonodavac usvoji izmjene izbornog zakona i ispuni zahtjev visokog predstavnika Christiana Schmidta, koji je parlamentarce pozvao da do kraja godine usvoje izmjene ili će ih on nametnuti. Ovom prijedlogu protivi se SNSD.

- Ukoliko domaći organi ne nađu rješenje, sada, ne u narednom mjesecu, godini, ja bih onda razmislio da kažem, u narednih dvije, tri sedmice, ne možemo zavisiti od obećanja, dakle ove sedmice, ako se to ne uradi, svi znaju da ima jedna osoba u gradu koja ima tu nadležnost i ovlaštenje da donese takvu odluku. To nije miješanje u rad Parlamenta, nego jačanje demokratije - kazao je visoki predstavnik na pres-konferenciji.

#IzborniZakon #PredstavničkiDom #SDA #BiH