Članak

PREGOVORI

Azerbejdžanski zvaničnik:: Baku i Jerevan nisu daleko od potpisivanja mirovnog sporazuma

(Patria) - Azerbejdžan i Armenija nisu daleko od sklapanja mirovnog sporazuma, a Baku smatra da je potrebno poduzeti akcije usmjerene na rezultate, rekao je specijalni predsjednički predstavnik Azerbejdžana Elchin Amirbayov, javila je agencija TASS.

„Ono što je važno shvatiti je da, u ovoj ključnoj fazi pregovora, gdje očigledno nismo toliko daleko od konačnog sporazuma je da nam je potrebna vježba orijentisana na rezultate“, rekao je Amirbayov.

Amirbayov je rekao da je Azerbejdžan predložio pet osnovnih principa koji su činili osnovu nacrta mirovnog sporazuma, a to su: međusobno poštovanje teritorijalnog integriteta, suverenitet i nepovredivost međunarodno priznatih granica, odricanje od bilo kakvih teritorijalnih pretenzija jedni prema drugima sada i u budućnosti, odricanje od bilo kakvih radnji koje su suprotne Povelji Ujedinjenih nacija kao što su upotreba sile ili prijetnje, razgraničenje između Armenije i Azerbejdžana te otvaranje putnih veza između dvije zemlje.

Baku također želi da sporazum osigura neku vrstu mehanizma za rješavanje sporova, istakao je portparol azerbejdžanskog predsjednika.

„Naša bi prednost bila da imamo mirovne sporazume. Članak koji bi govorio o nekakvoj bilateralnoj komisiji, koju treba formirati kako bi se riješili svi ti nesporazumi ili razlike u tumačenjima među nama“, precizirao je.

Osvrćući se na pitanje deblokade puteva, Amirbayov je naglasio da su transportne veze između glavne kopnene mase Azerbejdžana na istoku i njegove eksklave Nahičivan na zapadu, koja mora proći kroz Armeniju, ključne za Baku u smislu nacionalne sigurnosti, kao i obezbjeđivanje alternativne rute unutar Srednjeg koridora (Trans-Kaspijska međunarodna transportna ruta).

„Naravno, ne možemo natjerati Armeniju da provede ono na što su se obavezali i besmisleno je sugerisati da bismo izvršili invaziju kako bismo nametnuli ovaj koridor silom ili slično. Stoga smo posegnuli za Iranom kao planom B za izgradnju veze cestom i željeznicom kroz Iran“, rekao je Amirbayov.

Dodao je da bi postojanje alternativne rute moglo „natjerati Armeniju da shvati koliko bi mogla izgubiti ako nastavi da se odupire vezi koja prolazi kroz njenu zemlju“.

#Armenija #Azerbejdžan #Iran #svijet