Članak

BROJNI PROJEKTI

Usvojen rekordan budžet Općine Novi Grad od 65 miliona KM, porodice sa troje i više djece svake godine dobit će novčanu pomoć

Budžetom je predviđeno da sve porodice sa troje djece godišnje dobiju jednokratnu pomoć od 900 KM, porodice sa četvero djece 1.200 KM, a sa petero i više djece 1.500 KM.

(Patria) - Općinsko vijeće Novi Grad na današnjoj sjednici usvojilo je budžet Općine Novi Grad za 2024. godinu. Budžet za narednu godinu je rekordan i iznosi 65 miliona KM što je u odnosu na rebalans za 2023. povećanje za pet miliona KM.

Budžetom je predviđeno okončanje značajnih infrastrukturnih projekata kao što je
dovršetak radova na IX transverzali, ali i započinjanje drugih projekata koje su sami građani Novog Grada prepoznali kao posebno važne za njihov život.

Budžetom je predviđeno da sve porodice sa troje djece godišnje dobiju jednokratnu
pomoć od 900 KM, porodice sa četvero djece 1.200 KM, a sa petero i više djece 1.500 KM.

Planirano je i rješavanje pitanja vodosnabdijevanja u naseljima Ahatovići, Bojnik i Rječica što podrazumijeva izgradnju rezervoara Gornji Mihaljevići za šta je planirano 500.000 KM. U Zabrđu, Sokolju i Briješću je planirano rješavanje kompletne kanalizacije pri čemu bi se u sljedećoj godini sredstva izdvojila za projektovanje. Sredstva za održavanje i izgradnju sportskih i dječijih igrališta su uduplana.

Značajna sredstva planirana su i za rješavanje pitanja saobraćaja u mirovanju odnosno parkinga, pitanja rasvjete kao i sredstva za pomoć teško oboljelima i porodicama koje su u stanju potrebe.

Na sjednici Općinskog vijeća usvojen je, nakon 14 godina, i novi Statut Općine Novi Grad.

#BiH #OpćinaNoviGrad #budžet