Članak

Rusija tvrdi da je zauzela grad Mariinka na istoku Ukrajine

Gomile ruševina i razorenih stambenih zgrada mogle su se vidjeti na slikama

(Patria) - Rusija je saopštila da njene snage sada u potpunosti kontrolišu grad Mariinka na istoku Ukrajine, što je predsjednik Vladimir Putin pozdravio kao „uspjeh“ koji bi značio manje granatiranja obližnjeg grada Donjecka koji drži Rusija, javio je AFP.

„Naše jurišne jedinice su potpuno oslobodile naselje Mariinka", rekao je Putinu ministar odbrane Sergei Shoigu na sastanku prikazanom na državnoj televiziji.

Gomile ruševina i razorenih stambenih zgrada mogle su se vidjeti na slikama načinjenim dronom koje su prikazane na ruskoj televiziji, a za koje se tvrdi da su Mariinka.

„Želim da vam čestitam“, rekao je Putin Shoiguu.

„Ovo je uspjeh“ koji ruskim trupama daje „mogućnost da pređu u šire operativno područje“.

Shoigu je rekao da će kontrola Mariinke omogućiti njegovim vojnicima da se „kreću dalje u ovom pravcu“ i „učiniti mogućim efikasniju zaštitu Donjecka od udara“ ukrajinskih snaga. Ali Oleksandr Shtupun, glasnogovornik ukrajinske vojske, rekao je da je „netačna“ tvrdnja da je Mariinka u potpunosti pod kontrolom ruskih snaga.

„Borbe za Mariinku se nastavljaju“, rekao je, dodajući da u granicama okruga Mariinka još ima ukrajinskih vojnika. „Grad je potpuno uništen“, dodao je.

Kontraofanziva ukrajinskih snaga koja je započela u junu duž linije fronta na jugu i istoku zemlje uglavnom je prestala, uz malo uspjeha. Ruske snage pojačale su pritisak posljednjih sedmica.

#borbe #Mariinka #RatUUkrajini #Rusija #Svijet