Članak

FRANCUSKI PREDSJEDNIK

Macron izražava veliku zabrinutost za katoličku župu u Gazi

(Patria) - Francuski predsjednik Emmanuel Macron izrazio je „veliku zabrinutost“ zbog katoličke župe u ratom razorenoj Gazi sa latinskim patrijarhom Jerusalema, saopštio je u nedjelju njegov ured.

Macron je u subotu telefonom razgovarao s kardinalom Pierbattistom Pizzaballom o „tragičnoj situaciji“ od izbijanja rata između Izraela i Hamasa 7. oktobra, javio je AFP.

„Stotine civila svih vjeroispovesti... žive pod bombama i mecima više od dva mjeseca, dok vjernici i časne sestre brinu o bolesnima, starima ili invalidima“, rekao je Macron.

Latinska patrijaršija Jerusalema saopštila je 16. decembra da je izraelski vojnik „hladnokrvno“ ubio hrišćanke, majku i kćer, na teritoriji jedine katoličke crkve u Pojasu Gaze.

Macron je izrazio saučešće za parohijane za koje je rekao da su ubijeni „sramotno“, sedmicu nakon što je papa Franjo žalio zbog njihove smrti.

Kako se Božić približava, Macron je zamolio Pizzaballu da „pošalje poruku mira i solidarnosti svim kršćanima u Svetoj zemlji i uvjeri ih da je Francuska uz njih“.

#EmmanuelMacron #Svijet