Članak

SUKOB

Palestinski premijer Shtayyeh poziva Evropski parlament da izvrši pritisak na Izrael

(Patria) - Palestinski premijer Mohammed Shtayyeh pozvao je Evropski parlament da izvrši pritisak na Izrael da zaustavi agresiju na palestinski narod u Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali, uključujući Jerusalem, javila je palestinska agencija Wafa.

Također je pozvao Evropski parlament da izvrši pritisak na Izrael da zaustavi sve pokušaje raseljavanja Palestinaca, da otvori prijelaze koji vode u Pojas Gaze i da dozvoli ulazak medicinske i humanitarne pomoći i goriva kako bi se zadovoljile i potrebe tamošnjih ljudi. kao i obnavljanje snabdijevanja strujom i vodom.

Shtayyeh je to rekao tokom sastanka u Ramali sa delegacijom Evropskog parlamenta.
Rekao je da Netanyahuova vlada i prethodne vlade vode rat protiv svih palestinskih
komponenti, uključujući zemlju, ljude i vlast u Gazi i Zapadnoj obali, dodajući da ove vlade rade na tome da sistematski unište mogućnost uspostavljanja Palestine država na granicama iz 1967. godine s Jerusalemom kao glavnim gradom, uz istiskivanje Gaze sa nacionalne i geografske scene.

Dodao je da Zapadna obala nije pošteđena agresije okupacije, uključujući svakodnevne upade na palestinska područja, ubistva i zatvaranja, upade u džamiju Al-Aqsa i napade na vjernike i hodočasnike u Jerusalemu, uz pojačavanje širenja naselja kroz aneksiju više zemlje i naoružavanje naseljenika kako bi se omogućilo više ubijanja.

Shtayyeh je rekao da je neophodno raditi na stvaranju političkog puta pod međunarodnim, multilateralnim sponzorstvom kako bi se pronašlo pravedno rješenje koje uključuje sve palestinske teritorije.

#Evropskiparlament #Gaza #sukob #Svijet