Članak

PROBLEMI

Bijela kuća upozorava Kongres da ostaje bez novca za finansiranje Ukrajine

(Patria) - ​Bidenova administracija je u ponedjeljak poslala Kongresu hitno upozorenje o potrebi da se odobri desetine milijardi dolara vojne i ekonomske pomoći Ukrajini, rekavši da bi ratni napori Kijeva da se odbrani od ruske invazije bez toga mogli stati, javio je AP.

U pismu čelnicima Predstavničkog doma i Senata i koje je javno objavljeno, direktorica
Ureda za upravljanje i budžet Shalanda Young upozorila je da će SAD ostati bez novca za slanje oružja i pomoći do kraja godine, rekavši da bi to Ukrajinu 'zaglavilo' na bojnom polju.

Dodala je da su SAD već ostale bez novca koji su koristili za podršku ukrajinskoj ekonomiji, a „ako ukrajinska ekonomija propadne, neće moći da nastave borbu, do kraja“.

"Nestalo nam je novca i skoro nam je ponestalo vremena“, napisala je.

Predsjednik Joe Biden tražio je paket pomoći od gotovo 106 milijardi dolara za Ukrajinu,
Izrael i druge potrebe, ali se suočio s otporom na Capitol Hillu, gdje raste skepticizam u
pogledu veličine pomoći Ukrajini i gdje čak i republikanci koji podržavaju finansiranje
insistiraju na izmjenama granične politike SAD-a i Meksika kako bi se zaustavio protok
migranata kao uslov za podršku.

„Kongres mora odlučiti hoće li nastaviti podržavati borbu za slobodu u Ukrajini kao dio
koalicije od 50 nacija koju je izgradio predsjednik Biden, ili će Kongres zanemariti lekcije
koje smo naučili iz historije i dozvoliti (ruskom predsjedniku Vladimiru) Putin pobijedi”,
rekao je savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan.

„To je tako jednostavno. To je oštar izbor i nadamo se da će Kongres na dvostranačkoj osnovi donijeti pravi izbor“, dodao je.

U međuvremenu, Predstavnički dom pod kontrolom republikanaca usvojio je samostalni paket pomoći za Izrael, koji vodi rat s Hamasom u Gazi, dok Bijela kuća tvrdi da se svi prioriteti moraju ispuniti.

Kongres je već izdvojio 111 milijardi dolara za pomoć Ukrajini, uključujući 67 milijardi
dolara za vojne nabavke, 27 milijardi za ekonomsku i civilnu pomoć i 10 milijardi za
humanitarnu pomoć. Young je napisala da je sve, osim oko 3% vojnih sredstava, potrošeno do sredine novembra.

Bidenova administracija je rekla da je usporila tempo neke vojne pomoći Kijevu posljednjih sedmica kako bi pokušala produžiti zalihe dok Kongres ne odobri dodatna sredstva.

„Nemamo novca da podržimo Ukrajinu u ovoj borbi“, napisala je Young.

„Ovo nije problem sljedeće godine. Vrijeme je da se pomogne demokratskoj Ukrajini u borbi protiv ruske agresije. Vrijeme je da Kongres djeluje“, dodala je.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Mike Johnson ponovio je da će republikanci u tom domu insistirati na promjenama granične politike u sklopu zakona o pomoći Ukrajini, te rekao da Biden „nije uspio da se suštinski pozabavi bilo kojom od legitimnih zabrinutosti moje konferencije o nedostatku jasne strategije u Ukrajini, putu ka rješavanju sukoba, ili planu za adekvatno osiguranje odgovornosti za pomoć koju pružaju američki porezni obveznici.”

Pismo je uslijedilo nakon tajnog brifinga na Capitol Hillu 29. novembra za najviše čelnike Predstavničkog doma i Senata o potrebi za pomoć. Odbrana i drugi zvaničnici nacionalne sigurnosti informisali kongresnu „veliku četvorku“, dok Kongres raspravlja o Bidenovom paketu finansiranja od gotovo 106 milijardi dolara, koji uključuje 61 milijardu dolara za Ukrajinu, uz zahtjeve republikanca za izmjenom sigurnosti granice između SAD-a i Meksika.

„Bili su jasni da će Ukrajini uskoro biti potrebna pomoć, a tako će i našoj vojsci uskoro biti potrebna pomoć“, rekao je lider većine u Senatu Chuck Schumer u intervjuu za AP.

#pomoć #SAD #Ukrajina #Svijet