Članak

NAKON RUSKE AGRESIJE

Putin: Njemačka najviše pati od 'zamrznutih' odnosa sa Rusijom

(Patria) - Zamrznuto“ stanje odnosa između Rusije i Njemačke ne ide u prilog nijednoj zemlji, ali Njemačka je ta koja ovdje najviše pati, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin na ceremoniji prihvatanja novih ambasadora stranih država, javila je agencija TASS.

„Trenutno 'zamrznuto' stanje odnosa sa Rusijom, a ne na našu inicijativu, želim to da
naglasim, nije od koristi, nije od koristi ni nama ni vama. Ali prije svega, po mom mišljenju, Njemačkoj“, rekao je Putin.

Putin je rekao da su Rusija i Njemačka razvijale „pragmatičnu, poslovnu saradnju“ više od pola vijeka.

„Ovo je koristilo objema državama, a možda i ne samo nama, već i cijelom evropskom
kontinentu. Naime, energetika je oduvijek bila atraktivno područje bilateralne saradnje. Naša zemlja je desetljećima snabdijevala Njemačku ekološki prihvatljivim gasnim gorivom, naftom i drugim energentima i ostalim sirovinama pouzdano, bez prekida, po pristupačnim, razumnim cijenama. I ta saradnja je bukvalno narušena, uključujući i sabotažu na Sjevernim tokovima“, rekao je Putin.

Nord Stream AG, operater gasovoda, je 27. septembra 2022. prijavio „razaranje bez
presedana“ koje se dogodilo „na tri niza morskih gasovoda Sjeverni tok i Sjeverni tok 2“.
Putin je takođe rekao da su, pored političkih i ekonomskih veza, odnosi Rusije i Njemačke koji su se ranije uspješno razvijali u naučnoj, obrazovnoj, kulturnoj i humanitarnoj oblasti, kao i veze između naroda samih zemalja, prekinute.

„Rusija se, želim to naglasiti, uvijek zalagala za izgradnju rusko-njemačkih odnosa na
principima jednakosti, uzajamne koristi, poštovanja interesa jednih drugih. Ponavljam: takvi odnosi su važni ne samo za dvije zemlje, već za cijelu Evrope“, zaključio je Putin.

#Njemačka #plin #Rusija #VladimirPutin #Svijet