Članak

RAT NA ISTOKU EVROPE

Rusi ublažavaju napade na istoku Ukrajine, uništeni grad možda još uvijek drži Kijev

Jesu li Rusi preuzeli kontrolu nad Marjinkom (Foto: Screenshot)

(Patria) - Ruske snage ublažile su napade na grad Avdijevku na istoku Ukrajine u subotu, a nezvanični
izvještaji iz regiona sugerišu da nisu uspjeli zauzeti razoreni grad Marjinka na jugozapadu.

Ruska vojska se fokusirala na istočnu Ukrajinu otkako je odustala od napredovanja na Kijev u prvim danima nakon invazije u februaru 2022. godine. Od sredine oktobra, vojska je namjerila da zauzme Avdijevku i njenu ogromnu koksaru, javlja Reuters.

Ruski izvještaji u petak sugerišu da su njene trupe preuzele kontrolu nad Marjinkom, 40 km jugozapadno, u borbama koje su trajale više od godinu dana. Ali nezvanični ukrajinski izvještaji u subotu kažu da njene snage drže neke oblasti.

Portparol ukrajinske vojske Oleksandr Shtupun rekao je nacionalnoj televiziji da su se ruski napadi na Avdijevku prepolovili u posljednja 24 sata, uglavnom kao rezultat velikih gubitaka.

„Koksaru kontrolišu ukrajinske oružane snage“, rekao je. „Neprijateljske snage pokušavaju da se probiju unutra, ali trpe gubitke u pješadiji i opremi“, dodao je Shtupun.


Borbe su i dalje bile intenzivne, rekao je, u susjednom području izvan centra grada poznatom kao „industrijska zona“. Popularni ruski ratni blog Rybar navodi da je zona pala pod rusku kontrolu.

Vitaliy Barabash, načelnik gradske vojne uprave, rekao je za televiziju Channel 24 da Avdijevka "počinje da liči na Marjinku, naselje koje u suštini više ne postoji. Sravnjeno je do temelja“.

#Avdijevka #Borbe #gubici #IndustrijskaZona #Koksara #Marjinka #Naselje #RuskaVojska #RuskeSnage #Ukrajina #svijet