Članak

MINISTAR ODBRANE

Helez od OSA BiH tražio informaciju o terorističkim ćelijama: Ako budu netačni navodi iz Rs, očekujem istragu Tužilaštva BiH!

Helez: Ako informacije o paradžematima ne budu tačne, očekujem istragu

(Patria) - Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez saopćio je da je zatražio od Obavještajno sigurnosne agencije BiH (OSA) da mu dostavi informaciju "da li Obavještajno-sigurnosna agencija BiH raspolaže podacima da na teritoriju entiteta Republika srpska postoji 120 paradžemata".

Helez je pojasnio i da je od OSA tražio informaciju "da li OSA raspolaže podacima da na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine postoje ćelije Al Kaide i ISIL-a".

"Podsjećam, ministar unutrašnjih poslova Republike srpske, Siniša Karan je u svojoj izjavi rekao da policija Rs-a kontroliše i intenzivno prati te paradžemate zbog, kako je rekao, 'potencijalnog ekstremizma, terorizma, te ekstremnog vehabijskog radikalizma'. Predsjednik Republike srpske Milorada Dodika je dana 29.11.2023. godine izjavio: „Jasni smo da postoje paradžemati i njih pokriva Islamska zajednica na čelu sa reisom.“
Zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Nikola Špirić, predsjedavajuća Kluba zastupnika SNSD-a Sanja Vulić, predsjedavajući Kluba – srpski klub Čedomir Јovanović i predsjedavajući Kluba srpskog naroda Sredoje Nović uputili su američkom Senatu i Kongresu kao i zastupnicima u Evropskom parlamentu u kome navode: ''U Federaciji BiH postoje sela u kojima stanovnici sprovode šerijatski zakon, kao i da su dijelovi BiH naseljeni Bošnjacima i dalje dom brojnim spavačkim ćelijama Al Kaide i ISIL-a koje bi potencijalno mogle biti aktivirane ako i kada stigne naređenje”", navodi Helez.


Helez smatra "da ovakve izjave zvaničnika Rs nisu istinite te da se iznose u političke svrhe, prvenstveno kako bi se pažnja javnosti preusmjerila sa antidejtonskog i secesionitičkog djelovanja vlasti Rs".

"Očekujem od institucija BiH, prvenstveno OSA-e i Tužilaštva BiH, da djeluju u skaladu sa ovlastim datim zakonom. Ukoliko se utvrdi da su navodi lažni, očekujem od Tužilaštva BiH da otvori istragu o tome ko i zašto uznemirava javnost u BiH", zaključio je Helez.

Faksimil Helezovog zahtjeva

#AlKaide #ISIL #IslamskaZajednica #MinistarOdbrane #ObavještajnoSigurnosnaAgencija #Paradžemati #RepublikaSrpska #ŠerijatskiZakon #ZukanHelez #BiH