Članak

PORUKA PREDSJEDNIKA

Zelenskiy poziva na utvrđivanje položaja u ključnim područjima fronta

(Patria) - Predsjednik Volodymyr Zelenskiy pozvao je na bržu izgradnju utvrđenja u ključnim sektorima pod pritiskom ruskih snaga, posebno u istočnoj Ukrajini, javio je Reuters.

On je uputio apel nakon što je obišao ukrajinske položaje na sjeveroistoku, jedno od nekoliko područja u kojima su ruske snage nedavno pokušavale ostvariti napredak i povratiti područja koja su ukrajinske trupe oslobodile prije godinu dana.

Rekao je da se jedan od sastanaka sa komandantima bavio utvrđenjima.

„U svim većim sektorima gdje je potrebno pojačanje treba pojačati i ubrzati izgradnju objekata“, rekao je Zelenskiy u svom noćnom video obraćanju.

„Ovo naravno znači najveću pažnju na sektore Avdivka, Marinka i druge sektore u regiji
Donjeck. U regiji Harkov, to znači sektor Kupiansk i linija Kupiansk-Liman“, dodao je.

Ruske snage su od sredine oktobra usmjerile pažnju na devastirani grad Avdiivku, poznatu po svojoj ogromnoj koksari i poziciji kapije ka regionalnom centru Donjecku, koji je pod ruskom kontrolom, 20 km istočno.

Portparol vojske Oleksandr Shtupun rekao je da su ukrajinske snage odbile ruske napade na koksaru.

„Fabrika je pod našom kontrolom. Neprijatelj tamo trpi značajne gubitke“, rekao je.

Ruske snage su također vršile pritisak u blizini spornih sela koja okružuju jednako razoreni grad Bahmut, koji su ruske snage zauzele u maju nakon višemjesečnih borbi.
Rusko ministarstvo odbrane u srijedu je objavilo zauzimanje Kromove, jednog takvog sela, ali nezvanični ukrajinski izvještaji osporavaju tu tvrdnju.

Ukrajinski vojni analitičar Serhiy Hrabskyi rekao je da su Rusi nastojali iskoristiti svoje
zauzimanje Bahmuta kako bi napredovali prema najmanje tri grada na zapadu.

„Za neprijatelja je ključno da razvije stvari u taktičkom smislu sa ciljem da eventualno napreduje na Kostjantinovku, kao i na Slavjansk i Kramatorsk“, rekao je Hrabskyi.

#front #Ukrajina #VolodimirZelenski #Svijet