Članak

SUKOB

Hamas oslobodio osam talaca nastojeći produžiti primirje u Gazi

(Patria) - Hamas je u četvrtak oslobodio osam izraelskih talaca u Gazi u sklopu produžetka sporazuma o primirju u posljednjem trenutku, a Izrael je oslobodio 30 palestinskih zatvorenika dok su pregovarači ponovo pokušavali da obnove pauzu u borbama, javlja Reuters.

Izrael je identifikovao dvije žene koje su prve puštene na slobodu u četvrtak kao 21-godišnju Miu Schem, među onima koje su zarobljene na plesnoj zabavi koju su Hamasovi militanti napali 7. oktobra, i 40-godišnjeg Amita Soussanu. Schem ima i francusko državljanstvo.

Hamas je oslobodio još šest talaca i predao ih Crvenom krstu, saopštila je izraelska vojska. Četiri su bile žene u dobi od 29 do 41 godine, uključujući jednu meksičko-izraelsku dvojnu državljanku, prema službenim informacijama.

Druga dva novooslobođena taoca bili su brat i sestra, Belal i Aisha al-Ziadna, starosti 18,
odnosno 17 godina, prema uredu izraelskog premijera. Oni su beduinski arapski državljani Izraela i među četiri člana njihove porodice koji su uzeti kao taoci dok su muzli krave na farmi.

U sklopu sporazuma, 30 Palestinaca je pušteno iz zatvora, saopštila je izraelska zatvorska služba. Izrael i Hamas složili su se da dodaju sedmi dan humanitarne pauze u četvrtak, dok su egipatski i katarski posrednici radili na pregovorima o daljnjem produženju za dva dana, objavila je egipatska zvanična državna medijska agencija.

S obzirom da je manje izraelskih žena i djece ostalo u zatočeništvu, produženje primirja moglo bi zahtijevati postavljanje novih uslova za oslobađanje izraelskih muškaraca, uključujući vojnike.

Do sada je tokom primirja Hamas oslobodio 105 talaca, a Izrael 240 Palestinaca.

#Gaza #Hamas #Svijet #Izrael #Palestina