Članak

ODNOSI

Ottawa i Google postigli 'historijski' dogovor za podršku kanadskim medijima

(Patria) - Kanadska vlada i Google najavili su „historijski“ dogovor za podršku medijima u zemlji, čime su spriječili neposrednu prijetnju digitalnog giganta da blokira vijesti na svojoj platformi. Ta prijetnja je izrečena kao odgovor na Ottawin Online News Act, koji treba da stupi na snagu 19. decembra, javio je AFP.

„Više od jedne decenije, novinske organizacije su bile ometane dolaskom velikih digitalnih platformi kao što je Google. U Kanadi je gotovo 500 medija zatvorilo svoja vrata, a hiljade novinara je izgubilo posao“, rekla je ministrica baštine Pascale St-Onge.

„Danas objavljujem da smo pronašli put naprijed s Googleom“ za implementaciju zakona o online vijestima, dodala je.

„Ovo je historijski razvoj događaja. Uspostaviće pravedniji komercijalni odnos između digitalnih platformi i novinarstva u Kanadi“, tvrdi ministrica.

St-Onge je rekla da će kanadske vijesti nastaviti da se dijele na Googleovim platformama u zamjenu za to da kompanija godišnje plaća kanadskim novinskim kompanijama u rasponu od 100 miliona kanadskih dolara. Iznos je manji nego što je vlada procijenila da bi kompenzacija trebala biti, ali sprječava potencijalno blokiranje vijesti u Kanadi, gdje su Google i Meta dominantne platforme. St-Onge je, međutim, zadržala pravo da ponovo razmotri dogovor ako se „postignu bolji sporazumi drugdje u svijetu“.

Premijer Justin Trudeau rekao je da će ovaj sporazum „odjeknuti širom svijeta u zemljama i demokratijama koje se bore s istim izazovima s kojima se suočava naš medijski krajolik u Kanadi“.

Sporazum će Googleu dati mogućnost da pregovara sa jednom grupom koja predstavlja sve kanadske medije, umjesto da traži ugovore jedan na jedan za koje se bojao da bi mogli dovesti do velikih isplata. Novac bi se potom podijelio na osnovu broja stalno zaposlenih novinara kod svakog izdavača i emitera.

Predsjednik Google-ovog odjela za globalne poslove Kent Walker rekao je da je kompanija „zadovoljna što se vlada Kanade posvetila rješavanju naših ključnih problema.“ Kao rezultat toga, rekao je da će Google „nastaviti slati vrijedan promet kanadskim izdavačima.“

„Ovo je sigurno dobar ishod“, rekao je Brent Jolly, predsjednik Kanadskog udruženja novinara.

Zakon o online vijestima temelji se na sličnom zakonu koji je uveden u Australiji i ima za cilj da podrži kanadski sektor vijesti koji je u teškom stanju i koji je doživio bijeg oglašivača.

Meta i Google, koji zajedno kontrolišu oko 80 posto svih prihoda od oglašavanja u Kanadi, vrijednih milijardi dolara, optuženi su za uzimanje novca od tradicionalnih novinskih organizacija dok besplatno koriste vijesti.

#Google #Kanada #Meta #SAD #Svijet