Članak

NIZOZEMSKA

Ogroman udarac za Geerta Wildersa jer glavna stranka ne želi s njim u koaliciju

(Patria) - Lider krajnje desnice u Nizozemskoj Geert Wilders pretrpio je veliki neuspjeh u svom cilju formiranja vladajuće koalicije u srijedu kada se ključni potencijalni partner isključio iz pregovora, javio je AFP.

Sedmicu nakon što je Wilders izazvao politički potres u Nizozemskoj i šire izbornom pobjedom, njegov zadatak izgradnje koalicije postao je još teži.

Proces se pomno ispituje u Briselu i širom Evrope, s obzirom na Wildersov antiislamski,
antiimigrantski i antievropski manifest, koji takođe poziva na obustavu isporuke oružja Ukrajini. Wildersu je potrebna podrška 76 poslanika u parlamentu od 150 mjesta. Njegova Partija slobode (PVV) šokirala je sve osvojivši 37 mjesta, daleko iznad onoga što su predviđale ankete.

Njegova priželjkivana koalicija je sa partijom farmera BBB (sedam mjesta), novom
proreformskom Novom socijalnom strankom (20 mjesta) i sadašnjom vladajućom strankom, VVD desnog centra (24 mjesta).

VVD je već isključio koaliciju, rekavši da bi „podržao koaliciju desnog centra“ iz opozicionih klupa. BBB i NSC su viđeni kao popustljiviji. No, NSC i njegov popularni vođa Pieter Omtzigt rekli su da ne vide način rada s PVV-om ako ne razjasne ekstremnije dijelove svog manifesta.

„Sve u svemu, NSC frakcija sada ne vidi nikakvu osnovu da započne razgovore s PVV-om o većinskoj ili manjinskoj vladi“, navodi Omtzigt. Manifest PVV-a „sadrži stavove koji su, po našem mišljenju, protiv ustava... ovdje povlačimo tvrdu liniju“, dodaje.

Manifest poziva na zabranu džamija, marama i Kur‛ana, kao i na referendum o “Nexitu“ -
Nizozemska napušta EU. Wilders je ublažio svoj ton tokom predizborne kampanje i od izborne noći naglašavao da želi biti premijer „za sve Nizozemce“ bez obzira na rasu ili vjeru.

#Desnica #Nizozemska #Wilders #Svijet