Članak

PRESSICA U ZGRADI INSTITUCIJA

Opozicija iz Rs-a složna: Izmjenama Izbornog zakona BiH vratiti povjerenje građana u izborni proces

Svjedočimo nečemu što ne priliči jednom normalnom demokratskom društvu u kojem vlast treba da rješava probleme građana, u kojem trebaju da podnose svoje rezultate - napomenuo je Borenović.

Obraćanja u zgradi institucija BiH (Foto: Patria)

(Patria) - Predsjednici opozicionih parlamentarnih stranaka iz Republike srpske na državnom nivou poručili su danas u Sarajevu da podržavaju uvođenje novih modernih tehnologija u izborni proces, kao i usvajanje izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH.

Lider PDP-a Branislav Borenović, obraćajući se na konferenciji za novinare, kazao je da nema važnijeg pitanja za budućnost BiH od izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, uvođenja novih modernih tehnologija i usvajanja paketa integriteta koji će omogućiti fer i poštene izbore.

Prema njegovim riječima, Parlament BiH je mjesto na kojem treba usvojiti izmjene zakona, i to na način kako je prije skoro mjesec dana većina državnih zastupnika donijela odluku kojom je Vijeće ministara BiH zaduženo da donese i Parlamentu predloži izmjene i dopune Izbornog zakona.

Cilj je, navodi Borenović, uvođenje novih modernih tehnologija - skeniranja glasačkih listića, otiska prsta i elektronske identifikacije ličnih dokumenata svakog glasača.

Branislav Borenović (Foto: Patria)

Mišljenja je da se jedino na taj način može vratiti povjerenje građana u izborni proces, sačuvati zemlja od opšte anarhije i "od ovoga što smo svjedoci u proteklo vrijeme".

- Svjedočimo nečemu što ne priliči jednom normalnom demokratskom društvu u kojem vlast treba da rješava probleme građana, u kojem trebaju da podnose svoje rezultate - napomenuo je Borenović.

Ocjenjuje i kako je to sve jednim dijelom rezultat izborne korupcije koja je uzela toliko maha i ušla u sve pore društva u kojem živimo.

Također, Borenović je poručio kako opozicija iz Rs-a snažno podržava uvođenje novih modernih tehnologija, izmjene i dopune Izbornog zakona BiH.

Sa današnje pressice (Foto: Patria)

- Ne sumnjam i očekujem da taj zakon može dobiti podršku u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, a uz opštu političku volju, ako postoji iole političke svijesti i u Domu naroda.

Da konačno uđemo u izborni proces gdje će rezultat izbora biti stvarna volja birača, a ne onih koji kradu i kroz izborne manipulacije zloupotrebljavaju cijeli sistem u kojem živimo - dodao je lider PDP-a.

Prvi čovjek SDS-a Milan Miličević kaže kako je njihov osnovni cilj transparentni, pošteni, demokratski izbori.

A da bi oni bili provedeni, Miličević je mišljenja kako je potrebna promjena postojećeg Izbornog zakona, jer je on "izvor i jezgro svih korupcija koje se kasnije dešavaju".

- Od izborne korupcije kreće formiranje korumpiranih nivoa vlasti, od lokalnih prema visokim, i na taj način dobijamo korupciju koja se širi u cijeloj Bosni i Hercegovini, u oba entiteta.

Da bi se ispoštovao svaki glas, svaki birač i da bi se vratilo povjerenje u izborni proces, potreban je novi Izborni zakon.

Milan Miličević (Foto: Patria)

Prije svega govorimo o onome što je ključno, a to su tehničke promjene Izbornog zakona u smislu da na svakom biračkom mjestu svaki birač ima zaštićen svoj glas kroz metode koje su svuda u demokratskom svijetu poznate, od skenera, biometrije pa do videonadzora, uz situaciju u kojoj je zagarantovana mogućnost da imate tajno glasanje - napominje Miličević.

Smatra i da je potpuno iracionalno praviti bilo kakav pilot-projekat u pojedinim opštinama ili biračkim mjestima na predstojećim lokalnim izborima.

- Ne možete parcijalno praviti poštene izbore. Izbori su pošteni ili nisu pošteni, a parcijalno ih praviti samo zbog toga da bi imali nekakvu vrstu reklame, kako je moguće napraviti pošteno izbore kroz pilot-projekte i to na izborni dan, mislim da nije racionalna stvar i nećemo prihvatiti takvu varijantu - rekao je Miličević.

Dodao je da prihvataju ono što će ponuditi poštene izbore i zaštitu svakog glasa, svakog birača.

Nebojša Vukanović (Foto: Patria)

Na konferenciji za novinare obratio se i čelnik Liste za pravdu i red Nebojša Vukanović, koji je rekao da je svako onaj ko je protiv uvođenja tehničkih izmjena Izbornog zakona BiH, skenera i videonadzora, sam sebe legitimisao kao nekoga ko manipuliše izbornom voljom građa.

#BiH #BranislavBorenović #izbornizakon #ListaZaPravduIRed #MilanMiličević #NebojšaVukanović #PDP #Sarajevo #SDS