Članak

MINISTARSTVO ODBRANE BIH

U Banjoj Luci promovisana uloga žene u sektoru odbrane i sigurnosti

Glavni domaćin događaja bio je ministar odbrane BiH Zukan Helez.

(Patria) - U cilju promocije uloge žena u sektoru odbrane i sigurnosti, Ministarstvo odbrane i Oružanih snage Bosne i Hercegovine danas su u Banjoj Luci bili domaćini promotivnog susreta pripadnica i pripadnika OS BiH i sigurnosnih službi.

Glavni domaćin događaja bio je ministar odbrane BiH Zukan Helez, uz pokroviteljsko učešće rezidentne koordinatorice UN-a u BiH Ingrid Macdonald i komandantice NATO Štaba Sarajevo, brigadne generalice Pamele McGaha.

Počasni gosti bili su zamjenici načelnika Zajedničkog štaba OS BiH, general-majori Gojko Knežević, te generalni inspektor MO BiH, brigadni general Mirsad Ahmić. Skupu je prisustvovao i parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović.

Susret je upriličen da bi se podstakla veća afirmacija i povezivanje žena na odgovornim i liderskim pozicijama, u skladu s Rezolucijom UNSCR 1325 "Žene, mir i sigurnost", koja promoviše rodnu jednakost, poboljšanje statusa i veću zastupljenost žena u institucijama i organizacijama odbrane i sigurnosti, definisanje najboljih metoda za ostvarivanje rodne jednakosti u strukturama oružanih snaga, kao i promovisanje rodne jednakopravnosti u međunarodnim mirovnim operacijama.

- Kao ministar odbrane, dopredsjedavajući Vijeća ministara BiH i ranije kao poslanik u Parlamentu, ne mogu, a da ne primijetim koliko obrazovanih, sposobnih i poduzetnih žena imamo, a jako malo ih je na pozicijama većim od nekog srednjeg nivoa karijere. To moramo mijenjati.

Želimo poštovati UN-ove kvote za participaciju u sistemu, imati više žena u misijama, više žena u vojnoj diplomatiji i komandnim pozicijama i u svim drugim sektorima. Tome treba težiti, i nacionalno i institucionalno stvoriti pravni okvir da se na odgovornim i liderskim pozicijama osigura kvota za žene - rekao je u svom obraćanju Helez.

Generalica McGaha istakla je da su potrebni najbolji ljudi iz svih sfera života da služe u odbrani, snagama za provedbu zakona, obavještajnom sektoru i civilnoj zaštiti, kako bi te institucije bile sposobne odgovoriti na široki spektar sigurnosnih potreba građana, kad god zatreba.

- Hvala vam što ste danas ovdje da odamo priznanje ženama koje su izabrale karijeru braniteljki mira i čuvara sigurnosti u BiH. Jako sam ohrabrena da najviše rukovodstvo vrednuje jednake mogućnosti na polju sigurnosti.

Zasigurno to pokazuju i njihove inicijative da regrutuju i zadržavaju najtalentovanije kadrove, iz svih konstitutivnih naroda i bez obzira na spol. Ovdje smo da se međusobno družite, da osnažujete vaše kontakte i podstaknete jedna drugu na vašem profesionalnom razvojnom putu - zaključila je McGaha.

Ambasadorica Macdonald konstatovala je da su žene Bosne i Hercegovine kroz historiju bile i nastavljaju biti pokretačice mnogih pozitivnih dostignuća te da imaju važnu ulogu u naporima za socijalnu koheziju i izgradnju mira širom zemlje.

- Ipak, uprkos višegodišnjim naporima da se provede agenda 'Žene, mir i sigurnost', žene se i dalje suočavaju s isključivanjem iz izgradnje mira, prevencije sukoba i donošenja odluka na svim nivoima.

MO BiH je u proteklih 10 godina povećalo broj žena u OS BiH na 11 posto vojnikinja i sedam posto oficirki. Iako je ovo važan napredak, ostaje prostora za povećanje ovih brojeva.

Nadam se da će ovakvi događaji pomoći da se više žena ohrabri da učestvuju i preuzmu vodstvo u Oružanim snagama, te da učestvuju u mirovnim misijama UN-a - naglasila je Macdonald.

Nakon prigodnih obraćanja, učesnici skupa međusobno su podijelili svoja iskustva te razgovarali o mogućnostima daljeg napredovanja u profesionalnoj karijeri u sektoru odbrane i sigurnosti u BiH.

#BanjaLuka #BiH #MinistarstvoOdbrane #ZukanHelez