Članak

TRAŽE MEMORIJALNI CENTAR

U Beogradu održan protest roditelja djece ubijene u masovnoj pucnjavi 3. maja

Oni su se okupili jer još ništa nije urađeno povodom inicijative dijela roditelja da škola postane Memorijalni centar.

Foto: RSE

(Patria) - U Beogradu je danas održan protest roditelja djece ubijene u masovnoj pucnjavi 3. maja u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar".

Oni su se okupili jer još ništa nije urađeno povodom inicijative dijela roditelja da škola postane Memorijalni centar.

Roditelji djece i drugi građani okupili su se ispred škole u 8.40 sati, u vrijeme kada je počela pucnjava 3. maja.

Potom su otišli do zgrade Vlade Srbije, gdje su zalijepili cjeduljice s natpisom "3. maj i dalje traje".

Ninela Radičević, majka ubijene djevojčice, izjavila je da zgrada u kojoj je ubijeno deset osoba ne može više da bude škola, jer je mjesto zločina.

- Ne razumijem potrebu da gurnemo sve pod tepih i da se pravimo da 3. maja nije ni bilo, i da tako nastavimo kao da se ništa nije desilo. Čini mi se da se ide ka tome i to je ono što nas najviše boli - kazala je Radičević.

Navela je da bi stručnjaci koji se bave ovom temom trebalo da kažu kako bi Memorijalni centar trebalo da izgleda.

Dodala je da bi bilo u redu ako bi stručnjaci rekli da Memorijalni centar treba da bude na nekom drugom mjestu, ali da tu odluku treba da donese upravo tim stručnjaka.

- Država već jednom treba da krene da se bavi ovim problemom i da se jasno izjasni. Da li država misli da ovdje ne treba da bude Memorijalni centar? Neka kaže to, ali reakcija je neophodna - dodala je majka ubijene djevojčice.

Branko Anđelković, otac ubijene djevojčice, istakao je da je nakon masovnog ubistva 3. maja trebalo u potpunosti zatvoriti školu "Vladislav Ribnikar", te da bi na tom mjestu morao biti oformljen Memorijalni centar.

- Memorijalni centar se ne pravi za pet minuta, za to su potrebne godine. On nije potreban meni, ali je potreban vama, djeci, unucima, društvu - naveo je Anđelković.

Protestu se pridružila i Ivanka Popović, profesorica Tehnološko-metalurškog fakulteta u Beogradu, koja je rekla da je Memorijalni centar neophodan, kako društvo ne bi zaboravilo stravične događaje.

- To je jedna užasna opomena da smo mi kao društvo dozvolili da nasilje postane osnovni način komunikacije. Čuvanje uspomena na stradale je jedan od načina kako možemo da se borimo da se to u budućnosti ne desi - izjavila je Popović za RSE.

Trećeg maja 13-godišnji napadač iz očevog pištolja pucao je na svoje vršnjake i zaposlene u školi. Ubio je osmero učenika i radnika osiguranja, a ranio šest đaka i nastavnicu.

Dvanaest dana kasnije, od posljedica ranjavanja preminula je djevojčica, deseta žrtva oružanog napada.

Masovno ubistvo u beogradskoj osnovnoj školi 3. maja i ono koje je uslijedilo u manje od 48 sati u selima Dubona i Orašje kod Beograda, u kojem je ubijeno osam, a ranjeno 14 osoba, pokrenuli su talas protesta u gradovima širom Srbije.

#Beograd #Djeca #Protesti #Region #Roditeljskakuca #srbija