Članak

BANDIĆ PIŠE ZA NAP

Prema Nacrtu budžeta za 2024., naša budućnost staje u tri riječi - zaduživanje, nepotizam i populizam

Ovo je baš iz temelja, promjena koju smo tražili!

Foto: Stranka za BiH/Facebook

Piše: Muamer Bandić (zastupnik Stranke za BiH u Skupštini KS)

U predloženom Nacrtu budžeta Kantona Sarajevo za 2024. godinu nema razvojnih komponenti na temelju kojih bismo zaključili da se radi o razvojnom budžetu. Nema ni novih prava iz oblasti socijalne zaštite koja bi ukazivala da se radi o socijalnom budžetu.

Još je nevjerovatnije da u ovaj Nacrt nisu inkorporirane politike utvrđene kroz Strategiju razvoja Kantona Sarajevo. A da je ova Vlada opredijeljena za vladavinu prava i jednakost građana pred zakonom, u samom Nacrtu budžeta bi planirala sredstva za isplatu potraživanja nastalih na osnovu pravosnažnih i izvršnih sudskih presuda, kako bi se riješio dugogodišnji problem.

Na primjer, jedan od načina izvršenja tužbenih potraživanja moglo bi biti i kreditno zaduženje. Kamatna stopa kod bilo kojeg kreditnog zaduženja je znatno manja od zakonske kamate koja iznosi 12%, a na taj način bi se poslala ozbiljna poruku građanima Kantona Sarajevo da ova Vlada poštuje zakone i pravosnažne sudske odluke, a ne da je iznad njih.

Da je ova Vlada opredijeljena za vladavinu prava i jednakost građana pred zakonom, isplatila bi potraživanja nastala po sudskim presudama po Zakonu o Izvršnom postupku, a što podrazumijeva redoslijed isplata po rješenju o izvršenju, a ne po nekom sporazumu.

Sada zamislite da ste vi kao građanim izgubili sudski spor i dolaze vam potraživanja prema Zakonu o izvršnom postupku, šta bi se vama desilo? Bio bi vam blokiran račun i izvršena prinudna naplata, te bi vjerovatno završili na ulici, a Kanton Sarajevo ignoriše i razvlači s isplatama potraživanja svojih radnika već godinama i ništa se ne dešava.

Toliko o priči o vladavini prava i jednakosti u ovoj zemlji. Isto tako mi jednako nije jasno kako ćemo imati obraza sutra upirati prstom na vlasti u manjem bh. entitetu što ne poštuju odluke sudova u BiH kada ih ni Vlada Kantona Sarajevo jednako ne poštuje.

Tako malo treba da se izgubi kredibilitet i integritet jer su, nažalost, majstori prodaje magle i improvizacije odlučni da nastave sa dosadašnjom praksom varanja i obmanjivanja sopstvenih uposlenika. Dalje očekujem da će veoma brzo Vlada KS izvršiti novu raspodjelu sredstava i u budžetu za tekuću godinu, te raskrčmiti 13 miliona KM određenih za isplate sudskih potraživanja prema Zakonu o izvršnom postupku.

Ovakav slijed događaja podrazumijeva da će se i u narednoj budžetskoj godini izaći sa javnim pozivom, kojim će svjesno prekršiti Zakon o izvršnom postupku, i nanovo ponuditi prednost pri isplati potraživanja oštećenim i izvaranim radnicima koji pristanu na nezakonitu nagodbu kojom se odriču zakonom propisane kamate.

Zaista ne znam da li igdje u svijetu postoji sličan primjer - da izvršna vlast, koja povrijedi pravo zaposlenih radnika, pa tu povredu prava potvrdi i nadležni sud i kao satisfakciju dosudi određeni iznos novca i donese rješenje o izvršenju - a da o redoslijedu izvršenja rješenja odlučuje ta ista vlast koja je izgubila sudski postupak? Ovakvo nešto je nemoguće u demokratskim državama, a tipično je samo za totalitarne režime!

Samo u Bosni i Hercegovini vlast vara svoje uposlenike, koji su kičma sistema javne uprave, a očekuje da im sistem besprijekorno funkcioniše. I onda ćemo se svi ibretiti otkud toliko korupcije u našem društvu, a zatvaramo oči i šutimo prema Vladi koja korupciju ciljano proizvodi i kojoj je korupcija jedini znani modus operandi!

Samo ova vlast vara prosvjetne radnike koji obrazuju i odgajaju našu djecu. Samo ova vlast vara policajce koji brinu o našoj sigurnosti. Samo ova vlast vara vatrogasce koji nas spašavaju. Samo ova vlast vara zdravstvene radnike koji nas liječe. A sve ove prevare u konačnici idu na teret budžeta, odnosno na teret građana. I samo u ovakvom korumpiranom političkom sistemu niko od onih koji vrše vlast ne snosi odgovornost zbog ovakvih zloupotreba.

Od ove Vlade ću ponovo tražiti da izvrši izmirenje finansijskih potraživanja iz radnog odnosa po pravosnažnim i izvršnim sudskim odlukama dosuđenim zaposlenicima u organima i institucijama Kantona Sarajevo i isplatu izvrši u skladu sa Zakonom o izvršnom postupku FBiH, te da omogući provođenje rješenja o izvršenju iz odluke Ustavnog suda BiH AP-3761/20.

Zahtijevat ću da se putem kreditnog zaduženja osiguraju sredstva za isplatu ovih potraživanja, zajedno sa kamatom kako bismo na ovaj način prekinuli ovu nezakonitu praksu. Samo u slučaju kada budemo poštovali i izvršavali sudske odluke možemo govoriti o vladavini zakona i jednakosti pred zakonom. Sve drugo je obmana i bacanje prašine u oči građanima!

Nikako ne mogu da shvatim, niti prihvatim kao čovjek, da Vlada nije u stanju da riješi dugogodišnji problem po sili zakona penzionisanih radnika KJKP GRAS, gdje za oko 120 radnika nisu uplaćeni doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje od 1.1.2009. godine pa do dana penzionisanja!?

Ovi bivši uposlenici kantonalnog javnog preduzeća se već više od decenije bezuspješno bore za svoja zakonom garantovana prava i zarađenu penziju. Apsurdno je da Ministarstvo saobraćaja zadužuje Kanton Sarajevo stotinama miliona maraka sredstava, a da se ne može pronaći novac kako bi riješili problem ovim ljudima koji su 40 godina svog života ugradili u Kanton Sarajevo!?

I ovo je naša stvarnost o kojoj vlast neće da priča, niti će Vlada KS da se bavi time, sudeći po predloženom Nacrtu budžeta za 2024. godinu. Shodno predloženom Nacrtu budžeta, politike Trojke u budućnosti možemo sažeti u tri riječi: zaduživanje, nepotizam i populizam. Ovo je baš iz temelja, promjena koju smo tražili!

#Budžet #KantonSarajevo #MuamerBandić #Sarajevo #SkupštinaKS #vlada #VladaKs #BiH