Članak

VELIKI NOVAC SE OBRĆE

Bečarević: Zašto se stranke otimaju za preduzeća iz komunalne privrede

Piše: Almir Bečarević, stručnjak za gas i energetiku i bivši ministar u Vladi KS

Kada se govori o kantonalnim javnim komunalnim preduzećima u Kantonu Sarajevo i radu ovih preduzeća primjetno je nezadovoljstvo uglavnom svih stanovnika ovog kantona. Nezadovoljstvo snabdijevanjem vodom, odvozom smeća, uređenjem parkova, slabim čišćenjem ulica su najčešći prigovori koji se mogu čuti. Zašto je to tako ima raznih teorija, ali ja bih to definisao kao zaostavština nekih davnih vremena kada su preduzeća bila značajno subvencionirana i koja su po partijskoj liniji morala biti u funkciji onoga što znači red na način partije.

Ta su vremena prošla i preduzeća se nisu restruktuirala za dolazak novih vremena pa i danas imaju pravo na subvenciju, ali bez reda kao kad je bila jedna partija. Višestranačje je i ovdje ušlo u sve pore upravljanja preduzećima, ali ostalo je ono najbitnije subvencije. Kako to izgleda danas u pogledu subvencioniranja prezentovat će naredni podatak:

Za period od 2020. godine do 2024. godine iz budžeta KS za subvencije javnim preduzećima izdvojeno je 100.119.000 KM. Konkretno, za 4 godine subvencioniranja javne komunalne potrošnje izdvojeno je preko 100 miliona KM. Pored ovoga, subvencionirana preduzeća imaju i naplatu svojih usluga tako da ovo nije jedini izvor finansiranja istih.

Istovremeno, pojedinim preduzećima se plaćaju i krediti koje imaju ili PDV obaveze koje proističu iz njihovih obaveza. Kada se sve objedini iznos od 100 miliona KM nije konačan iznos i isti se kreće u rasponu od 120 miliona KM do 130 miliona KM za ove četiri godine.

Na ovaj iznos od 120 miliona KM možemo dodati i ono što ova preduzeća ostvare ili kroz svoju naplatu usluga ili ono što imaju kao razliku cijene (bez cijene energenta npr. gasa u Sarajevogasu), te time dobijemo približno konačan iznos od 650 miliona KM koja ova preduzeća "obrnu" na račun svog poslovanja u posmatrane 4 godine.

Mislim da je jasno zašto se u višestranačkom sistemu svi otimaju da ovim preduzećima "upravljaju" i šta se dogodi sa onim što je pratilo subvencioniranje iz jednostranačkog sistema, a to je rad (nestane).

#AlmirBecarevic #komunalnapreduzeća #BiH