Članak

CIA I MOSSAD

Šefovi izraelskih i američkih špijuna s katarskim premijerom zbog primirja u Gazi

(Patria) - Čelnici američke Centralne obavještajne agencije (CIA) i izraelskog Mossada sastali su se u utorak s premijerom Katara u Dohi kako bi dogovorili dvodnevno produženje primirja između Izraela i palestinske grupe Hamas, rekao je izvor upućen u posjetu.

Sastanak je trebao „nadograditi napredak sporazuma o produženoj humanitarnoj pauzi i
pokrenuti dalje rasprave o sljedećoj fazi potencijalnog sporazuma“, rekao je izvor Reutersu.

Ishod razgovora, kojima su prisustvovali i egipatski zvaničnici, bio je nejasan, dodao je izvor.

Direktor CIA-e William Burns bio je u Dohi „na sastancima o sukobu Izrael-Hamas, uključujući razgovore o taocima“, rekao je američki zvaničnik pod uslovom da ostane anoniman. Zvaničnik nije iznosio detalje.

Burns, David Barnea, šef izraelske obavještajne službe Mossad i katarski premijer šeik
Mohammed Bin Abdulrahman al-Thani sastali su se dan nakon što je Katar najavio dvodnevno produženje prvobitnog četverodnevnog sporazuma o primirju u Gazi koji je trebao isteći preko noći. Katar, gdje se nalazi nekoliko političkih lidera Hamasa, vodi pregovore između te grupe i Izraela.

Zvaničnici su na sastanku razgovarali o mogućim parametrima nove faze sporazuma o primirju, uključujući oslobađanje Hamasovih talaca koji su muškarci ili vojno osoblje, a ne samo žena i djece, rekao je izvor. Razmotrili su i šta bi moglo biti potrebno da se postigne prekid vatre koji traje više od nekoliko dana.

Katar je razgovarao s Hamasom prije sastanka kako bi dobio uvid u to na šta bi grupa mogla pristati. Izraelci i Hamas sada interno raspravljaju o idejama koje su istražene na sastanku, dodao je izvor.

Barnea i Burns su prethodno bili u Kataru kako bi se sastali sa šeikom Mohammedom 9.
novembra. Za sada nema naznaka da je Hamas voljan osloboditi bilo kojeg izraelskog muškarca ili pripadnika vojnog osoblja.

#Svijet #CIA #Mossad #Palestina #Gaza #Izrael