Članak

SUKOB

Izraelska vojska ubila dva tinejdžera Palestinca na Zapadnoj obali

(Patria) - Dvojica palestinskih tinejdžera ubijena su u utorak tokom napada izraelske vojske na okupiranoj Zapadnoj obali, saopštilo je palestinsko ministarstvo zdravlja.

Prema ministarstvu, Amir Wahdan (14), ubijen je u Tubasu na sjeveru Zapadne obale, gdje je vojska rekla da su vojnici ušli da uhapse „dvojicu traženih osumnjičenika“.

Svjedoci su za AFP rekli da su izbili sukobi s mladima koji su bacali kamenje na vozila izraelske vojske i vojnicima koji su odgovarali vatrom.

Prema navodima izraelske vojske, „nekoliko naoružanih napadača otvorilo je vatru na snage sigurnosti, koje su odgovorile živom paljbom“.

U blizini Ramale, sjedišta palestinskih vlasti, 17-godišnji Malik Deghreh je ubijen u izraelskoj vatri, saopštilo je palestinsko ministarstvo.

Sukobi su izbili nakon što je izraelska vojska ušla u jedno selo kako bi izvršila pretres, rekli su svjedoci i dodali da je preminuli tinejdžer pogođen sa četiri metka.

Mladi Palestinac je također ubijen tokom ponedjeljka u Beituniji, selu između izraelskog zatvora Ofer i Ramale, saopštilo je ministarstvo.

Od petka, desetine mladih Palestinaca okupljaju se svake večeri u Beituniji da požele
dobrodošlicu palestinskim zatvorenicima koji su oslobođeni u zamjenu za taoce koje je Hamas oteo. U svakoj prilici, izraelska vojska je ispalila suzavac i otvorila vatru, ranivši desetine ljudi.

Izraelska vojska je saopštila da je preko noći ušla u Beituniju „kako bi spriječila bilo kakve
nerede“, ali da su, kako su se vojnici približavali, „napadači bacali eksplozivne naprave i
molotovljeve koktele na snage i zapalili smeće na glavnom putu“. Izraelske snage odgovorile su tehnikama rastjerivanja i „živom vatrom“, dodaje se.

Nasilje se rasplamsalo na Zapadnoj obali, koju je Izrael okupirao 1967. godine, nakon napada Hamasa na južni Izrael u kojima je poginulo 1.200, uglavnom civila, prema izraelskim vlastima.

Izraelska uzvratna bombardovanja i kopnena ofanziva ubili su skoro 15.000 ljudi u Pojasu Gaze od čega je najveći broj djece. Na Zapadnoj obali je više od 230 Palestinaca od tada ubijeno od strane izraelskih vojnika i doseljenika, prema palestinskom ministarstvu zdravlja.

#Izrael #Palestina #Svijet