Članak

KRATKOTRAJNI PREKID

Generalni sekretar UN-a kaže da humanitarna pauza u Gazi nije rješenje

(Patria) - Humanitarna pauza u zoni izraelsko-palestinskog sukoba nije rješenje, a Ujedinjene nacije i dalje insistiraju na prekidu vatre i trenutnom oslobađanju svih talaca, rekao je generalni sekretar UN-a Antonio Guterres, javila je agencija Tass.

„Primirje je bio korak u pravom smjeru, bio je simbol nade, ali ne rješava ključne probleme sa kojima se suočavamo. Zato insistiramo na potrebi humanitarnog prekida vatre, koji vodi ka bezuslovnom i hitnom oslobađanju svih talaca i mogućnosti pružanja efikasne humanitarne pomoći svim ljudima u Gazi gdje god da žive“, rekao je šef UN-a na zajedničkoj konferenciji s Moussom Fakijem Mahamatom, predsjedavajućim Komisije Afričke unije.

Hamas je 22. novembra objavio da je uz posredovanje Katara i Egipta postignut dogovor o četverodnevnom humanitarnom prekidu vatre u Pojasu Gaze. Sporazum predviđa oslobađanje 50 žena i djece mlađe od 19 godina koji se nalaze u Gazi u zamjenu za puštanje 150 žena i djece mlađe od 19 godina iz izraelskih zatvora.

Prekid vatre stupio je na snagu u Pojasu Gaze 24. novembra u 8:00 sati po lokalnom vremenu, a istog dana je oslobođena prva grupa talaca. Izrael i Hamas su, preko posrednika, postigli dogovor o produženju primirja u Gazi od 7.00 sati po lokalnom vremenu 28. novembra za još dva dana.

#Svijet #UN #AntonioGutteres