Članak

BLISKI ISTOK

Hamas pustio 12 talaca, a Izrael 30: Primirje još uvijek traje

(Patria) - Dvanaest talaca oslobođenih iz zatočeništva u Pojasu Gaze, deset Izraelaca i dva stranca, stiglo je u u Izrael, saopštila je sinoć vojska, prenijele su agencije.

„Oslobođeni taoci su... unutar izraelske teritorije”, navodi se u saopštenju vojske petog dana pauze u borbama u Pojasu Gaze.

Taoce oslobođene iz Gaze čini dvanaest ljudi, uključujući deset Izraelaca, maloljetnik i devet žena, objavio je na mreži X glasnogovornik katarskog ministarstva vanjskih poslova Majed Al Ansari. Pored dvije tajlandske državljanke, Ansari je precizirao da izraelske taoce koje oslobađaju čine dvojni državljani: dvoje Argentinaca, Austrijanka i Filipinka.

Zauzvrat, Izraelska zatvorska služba saopštila je da je pustila 30 Palestinaca iz izraelskih zatvora kasno u utorak. U saopštenju, zatvorska služba navodi da su pušteni iz zatvora Ofer, blizu Ramale na okupiranoj Zapadnoj obali, i iz pritvorskog centra u Jerusalemu.
Međunarodni komitet Crvenog križa saopštio je u utorak da je završio oslobađanje jedanaest palestinskih zatočenika iz Izraela i da ih je prebacio u Ramallah. Broj koji je objavio MKCK obično uključuje samo one za koje je organizacija bila direktno odgovorna za oslobađanje. Brigade Al Quds, naoružano krilo pokreta Islamski džihad, objavile su u utorak na Telegram kanalu da su predale „neke civilne zatočenike“ u sklopu sporazuma o razmjeni s Izraelom.

Hamas je do ponedjeljka navečer oslobodio 50 izraelskih talaca, kao i 19 stranaca, uglavnom tajlandskih poljoprivrednika. Izrael je do sada oslobodio 150 zatvorenika prije poteza u utorak. Primirje je Gazi donijelo predah nakon sedam sedmica intenzivnog izraelskog bombardovanja izazvanog napadom Hamasa. Primirje je trebalo da istekne u noći na utorak, ali su se obje strane složile da produže pauzu kako bi se omogućilo oslobađanje još ljudi sa obje strane.

#Gaza #Svijet #Palestina #taoci