Članak

POSJETA VIJEĆNICI

Stuart Peach sastao se sa gradonačelnicom Karić i Ademovićem

Foto: Grad Sarajevo

(Patria) - „Ovaj susret pokazatelj je posvećenosti Ujedinjenog Kraljevstva Bosni i Hercegovini, njenom glavnom gradu, ali i cijelom regionu“, poručila je gradonačelnica Benjamina Karić ugostivši danas Stuarta Peacha sa predsjedavajućim Gradskog vijeća Jasminom Ademovićem.

Peach je specijalni izaslanik britanskog premijera za Zapadni Balkan, a susret sa gradonačelnicom Karić, ističe, vidi kao priliku za razgovor o konstruktivnim i vrlo aktuelnim temama.

Sagovornici su istakli značaj podrške i pravoremene, institucionalne reakcije Grada na čelu sa gradonačelnicom kada je u pitanje nasilje nad ženama, ali i doprinos radu sigurnih kuća na području cijele BiH.

„Nemili događaji kojima svjedočimo u posljednje vrijeme, žrtve nasilja čiji broj, nažalost, iz dana u dan raste, zahtijeva doprinos svih nivoa vlasti. Gradska uprava je među prvima podigla svoj glas i izdvojila značajna finansijska sredstva za osnaživanje rada sigurnih kuća“, kazala je Karić.

Dotakli su se i kampanje “16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja” koju provodi UN Women BiH, a koju je podržao i Grad Sarajevo.

Izaslanik Peach je naglasio da UK nastavlja pružati podršku zemljama Zapadnog Balkana, te da je produktivan odnos sa Gradskom upravom, jedan od vodećih prekretnica ka realizaciji konkretnih projekata i poboljšanju kvalitete života bh. građana.

#BiH #StuartPeach #BenjaminaKarić #JasminAdemović