Članak

ŠTA ĆE BITI SA SMJENOM

Zukan Helez nije bio tema razgovora, Nikšić poručio da SDP stoji iza Vijeća ministara i Heleza

(Patria) - Tema današnjeg sastanka koalicionih partnera i sa nivoa Federacije BiH, ali i državnog nivoa nije bio ministar odbrane BiH Zukan Helez čiju je smjenu zatražilo osam zastupnika iz Rs-a nakon izjava o navodnim vojnim kampovima na području Rs-a.

„To nije bila tema za razgovor, ali ja sam uvjeren da ćemo mi naći otprilike ovakvu atmosferu oko dogovora o funkcioniranju izvršne i zakonodavne vlasti. Što manje izjava u javnosti koje će biti opterećenje za naš evropski put svima će nam biti lakše. Nisam imao kontakte sa SNSD-om na ove niti bilo koje druge teme ovih dana. Ali smo se dogovorili da imamo što prije kontakte oko usaglašavanja tema. Uz malo truda uvjeren sam da možemo iz ovoga izaći", kazao je Čović.

On je imao i poruku za sve kolege u politici, a posebno za one koji čine vlast.

"Moja poruka kolegama u politici pogotovo nas koji danas predvodimo poziciju, da se uzdržimo od potrebe da baš na sve reagiramo, nije vrijeme za takve aktivnosti i neće donijeti ništa dobro. Malo primirivanja dovest će nas u poziciju da radimo zajedno. Sve drugo će biti teško", kazao je Čović.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić dodao je da zastupnici SDP-a stoje iza ovog Vijeća ministara kao što stoje iza kandidata SDP-a ministra Zukana Heleza.

"Bilo je inicijativa i za promjenu nekih drugih ministara. Insistiramo i tražimo prema svima isto, ispitivanje i tek onda u dolazi u obzir bilo čija odgovornost kad to utvrdimo kao povredu zakona", precizirao je Nikšić.

#smjena #SNSD #ZukanHelez #BiH