Članak

PODLEGLI PRITISKU

Konaković: Treba nam više hrabrosti za donošenje odluka, našli smo način kako odblokirati dvije komisije

(Patria) - Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić kazao je da je bio kvalitetan sastanak partnera sa nivoa Federacije BiH.

“Sve više primičemo svoje stavove, Federacija govori jednim glasom primičući se ovim razgovorima. Neke stvari se ne odlučuju samo ovdje između nas, imamo partnere iz Rs-a s kojima trebamo da razgovarami ali kroz kompromis moramo doći do rješenja koja će nam omogućiit da što prije otvorimo pregovore sa EU. To je cilj kojem stremimo i to je nešto zbog čega smo spremni otrpiti neke stvari. Siguran sam da će ovakav naš pristup na kraju rezultirati onim što nam je svima cilj i želja, a to je put BiH ka euroatlantskim integracijama”, kazao je Nikšić.

Predsjednik NIP-a Elmedin Konaković kazao je da su došli u fazu kada njihovi sastanci više nisu intriga.

“Sve je lakše i lakše kako idemo u dalju fazu. Stavili smo akcenat na funkcionalnost Vlade FBiH, ali čini mi se da Parlament malo podliježe pritisku najdestruktivnije opozicije koju sam ikada vidio. Našli smo način kako da se odblokiraju ovi procesi koje ovi ljudi blokiraju. Ovo što rade sa dvije komisije, imam lošu vijest za njih, našli smo način kako da se deblokira. Bit će im žao jednog dana. Bit će im žao što su usporavali našu intenciju da se živi bolje. Treba nam malo više hrabrosti kod donošenja odluka. Sutra ćemo imati neke sastanke koji će nas povesti u tom pravcu”, kazao je Konaković.

Državni zastupnik Predrag Kojović (NS) kazao je da postoji saglasnost među partnerima o teškim temama te da se nada kako će to i SNSD prihvatiti.

"Ulažu se maksimalni napori da otvorimo pregovore. To je jedna potpuna nova budućnost. Prije godinu dana BiH je bila špansko selo u Briselu. Mi smo danas u situaciji da smo pred otvaranjem pregovora. Postigli smo jednu konstruktivnu atmoseferu barem ovdje u FBiH. Mi možemo imati različita stajališta ali mislim da možemo naći rješenje.
Budžet koji je bio 2023. godine nećemo sigurno ići ispod za 2024., a treba planirati i sredstva koja ćemo eventualno povući iz Plana za rast", kazao je.

#ElmedinKonaković #NerminNikšić #NiP #PredragKojović #BiH