Članak

PREDSJEDNIK HDZ BiH

Čović: Sa partnerima iz FBiH imamo jedan usaglašen stav, Budžet BiH nam je važan i mora se usvojiti

(Patria) - U Parlamentarnoj skupštini BiH održan je sastanak predstavnika parlamentarnih političkih stranaka iz Federacije BiH, HDZ BiH, te stranaka trojke SDP BiH, NIP i Naše stranke nakon čega su se obratili medijima.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović je kazao da su se danas okupili sa željom da prođu sve teme koje pokušavaju usaglasiti već mjesecima.

"Tako da je na dnevnom redu bilo sve od proračuna BiH za 2024. godinu, izbornog zakona, svih drugih zakona koj se tiču evropskog puta, odluka, obaveza iz Federacije BiH kao što su sudac Ustavnog suda, neke druge odluke", kazao je Čović.

On je dodao da im je ostalo nekoliko dana do odlaska u Brisel gdje će imati zajedničke sastanke.

"Ukoliko nastavimo po onome kako smo večeras razgovarali mogli bismo potaknuti druge partnere da stvorimo jednu realnu sliku da BiH one manjkavosti otkloni i da onda kroz 12. mjesec otvorimo pregovarački proces. O svim ovim temama mislim da na razini FBiH imamo jedan usaglašen stav. Već sutra ćemo vidjeti kako sa SNSD-om izdogovarati ove stvari. Nužan nam je još jedan pozitivan iskorak da se izvučemo iz krize", kazao je Čović.

Dodao je da su kompromisi nužni kako bi se došlo do rješenja kada je riječ o zakonima koji su na čekanju a to su Zakon o sudovima, Zakon o sukobu interesa, Zakon o spriječavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

"Budžet na nivou BiH nam je prevažan i to trebamo usaglasiti sa partnerima kako bi se paralelno dok se usvajaju entitetski proračuni usvojio i na razini BiH. Razgovaramo i o velikom iznosu sredstava iz EU i moramo imati ključni dokument. I to bi bila poruka da možemo donositi odluke", kazao je Čović.

On je za narednih desetak dana najavio nove sastanke i dalje jačanje svojih odnosa.

#BiH #DraganČović #koalicija