Članak

SJEDNICA PREDSTAVNIČKOG DOMA FBiH

Mešalić: Povucite prijedloge koje nije razmatrala Zakonodavno - pravna komisija, sve drugo je puč i anarhija u FBiH!

(Patria) - Zakonodavno - pravna komisija nije održala sjednicu na kojoj je trebala razmatrati prijedlog izmjena i dopuna Poslovnika (prijedlog trojke i HDZ).

Belmin Zukan informisao je da nije bilo kvoruma za održavanje sjednice. Zukan je naknadno pojasnio da tačke predložene na dnevni red koje moraju imati saglasnost Zakonodavno - pravne komisije, a nisu istu dobile jer Komisija nije zasjedala, neće moći biti stavljene na dnevni red.

“Bit ću prisiljen povući i prijedlog izmjena Poslovnika s obzirom da sam ovlašteni predlagač”, rekao je Zukan.

Predsjednik Kluba DF Mahir Mešalić kazao je da bi trebali povući s dnevnog reda prve četiri tačke, jer sve ostalo će smatrati pučem u Parlamentu.

“Sve ostalo bi bilo kršenje Poslovnika i Ustava FBiH. Kolega Belmin Zukan je rekao da ćemo povući ove tačke s dnevnog reda. Sve drugo je pravna anarhija u Federaciji. Znam da je kolegi Belminu Zukanu stalo da progura Marina Vukoju u Ustavni sud FBiH ali to neće moći ove noći. Doveli ste nas ovdje da radimo bez uslova i stavili pred svršen čin, ali ni to nećete moći, zato vas molim da povučete prve četiri tačke”, rekao je Mešalić.

Mladen Bošković koji predsjedava ovom sjednicom rekao je da ne samo zbog toga Zakonodavno - pravna komisija ne zasjeda, već da nije nikakva vlast ako to ne zna odblokirati.

“Ukoliko nismo u stanju nešto odblokirati, pozivam sebe i druge da onda i nismo vlast. Govorim precizno i otvoreno - prozivam većinu / vlast. Predugo ovo traje a da vlast ne može raditi. Ne funkcioniraju ni domovi Parlamenta ali ni Vlada. Na nama je da ovo pokušamo odblokirati na ustavan i zakonit način. To danas ne ide, ali ne znači da neće ići drugi put”, poručio je Bošković i u ime kluba HDZ-a zatražio da se povuče Prijedlog Zakona o izmjeni Zakona izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda preduzeća ostvarenog korištenjem hidroakumulacionih objekata.

Replicirao je Mešalić i kazao da su Bošković i HDZ blokirali FBiH dvije godine prije izbora radi ucjena u vezi izmjena Izbornog zakona.

“Legitimno ste vi to radili, ali to nije dobro za FBiH. Ako nije nešto po vašem odmah blokada. Vama su šefovi rekli da to morate realizirati. Mi smo došli na sjednicu i učestvujemo u radu Parlamenta, a u prošloj Vladi je bilo preminulih ali nije bilo zamjene. Povucite prve četiri tačke dnevnog reda koje se odnose na zakone. Uradite to po Poslovniku, a ne u ime Kluba HDZ-a. Zamolio bih Vas da to uradite odmah”, poručio je Mešalić.

Salko Zildžić rekao je da ispravlja Boškovića da je FBiH u blokadi što nije tačno.

Predsjednik Kluba SDA Mirsad Zaimović rekao je da nije istina da opozicija blokira rad Parlamenta, jer opozicija blokira isključivo nedemokratske procese u Parlamentu FBiH.

#IzmjenePoslovnika #IzmjeneZakona #KršenjePoslovnika #KvorumNijePostignut #MahirMešalić #OdblokiranjeVlasti #PovlačenjePrijedloga #PravnaAnarhija #PučUParlamentu #ZakonodavnoPravnaKomisija #BiH