Članak

PISMA

Zbog napada Kabirija, Karić zatražila reakciju ministra Konakovića

(Patria) - Gradonačelnica Sarajeva, prof. dr. Benjamina Karić, uputila je jučer pismo i "molbu za posredovanje" ministru vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedinu Konakoviću, a nakon serije provokacija od strane izraelskog biznismena Amira Grossa Kabirija, predsjednika M. T. Abraham Group, grupacije koja upravlja mostarskim "Aluminijem" i potpredsjednika mostarskog Zrinjskog.

Podsjetimo, nakon prijave Karić u cijeli slučaj je uključena i Federalna uprava policije (FUP), a gradonačelnica Sarajeva je dobila i policijsku zaštitu, prenosi Radio Sarajevo.

Kao što ste imali priliku vidjeti u medijima, piše Karić, već duži vremenski period sam žrtva svakodnevnog uznemiravanja od strane predsjednika Abraham grupe i izvršnog direktora "Aluminija" d.d. Mostar, Amira Grossa Kabirija.

"Nakon što su napadi postali sve brutalniji, a sve zbog moje javne osude ubijanja nedužnih civila u Palestini i Izraelu, bila sam prinuđena podnijeti prijavu Federalnoj upravi policije protiv navedenog. Nakon mog reagovanja, Kabiri nije prestao, naprotiv, nastavio je i dalje, tako da je na adresu mog kabineta, naslovljen na mene lično, stigao paket poslat direktno od imenovanog, a sve u cilju daljnih pritisaka i zastrašivanja", navela je Karić, prenosi Radiosarajevo.ba.

Uporedo sa sve izraženijim prijetnjama pristizala je i podrška naših zvaničnika, i to: premijera Vlade FBiH Nermina Nikšića, ministra za ljudska prava i izbjeglice Sevlida Hurtića, federalnog ministra unutrašnjih poslova Rame Isaka, zastupnika u Parlamentarnoj skupštini BiH Šemsudina Mehmedovića i Saše Magazinovića, premijera Kantona Sarajevo Nihada Uka, načelnika Travnika prof. dr. Kenana Dautovića, načelnika Općine Stari Grad-Sarajevo Irfana Čengića, predsjedavajućeg Gradskog vijeća Sarajevo Jasmina Ademovića, Udruženja generala BiH, Udruženja "Pokret Majki enklava Srebrenica i Žepa", predstavnica ženskih udruženja i sigurnih kuća, Tonija Vukadina, Muamera Mekića i Seida Škaljića, gradskih vijećnika, kao i mnogih drugih predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti u našoj državi.

"Posebno mi znači podrška koju su mi među prvima pružili predstavnici Jevrejske zajednice BiH", navela je Karić.

Pored podrške izabranih zvaničnika i predstavnika različitih nivoa vlasti, kao i mnogih organizacija i udruženja, evidentna je, navela je, i ogromna podrška javnosti, a posebno građana Grada Sarajeva, "koji jednako kao i ja osuđuju svaku nevinu žrtvu".

"Uzimajući u obzir naprijed navedeno, molim Vas da shodno nadležnostima ministra vanjskih poslova BiH, o svemu obavijestite ambasadoricu Izraela za BiH, gđu. Galit Peleg, a posebno u pogledu nedopustivog ponašanja stranog državljanina Izraela u BiH, Amira Grossa Kabirija, zbog čijeg djelovanja i aktivnosti je narušena moja lična sigurnost, kao i sigurnost moje porodice, te nam je radi zaštite istih, osigurana policijska zaštita.

Uvjerena sam da ćete zbog ozbiljnosti situacije iskoristiti svoje ovlasti, te da ćete na osnovu toga adekvatno reagirati u skladu sa svojim mogućnostima i nadležnostima", zaključuje Karić u pismu upućenom ministru Konakoviću.

#AmirGrossKabiri #BenjaminaKarić #ElmedinKonaković #BiH