Članak

GENERALNI SEKRETAR ALIJANSE

Stoltenberg obećava: NATO će učiniti sve da osigura stabilnost na Balkanu

Ono što vidimo tamo je da tenzije rastu. Povećane tenzije i zapaljiva retorika u Bosni i Hercegovini.

(Patria) - Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izrazio je zabrinutost rastućim tenzijama u regionu Zapadnog Balkana, te potvrdio spremnost Alijanse da učini sve kako bi se osigurala sigurnost u regionu.

- Ono što vidimo tamo je da tenzije rastu. Povećane tenzije i zapaljiva retorika u Bosni i Hercegovini.

Vidjeli smo ozbiljne nasilne incidente na Kosovu, uključujući napad na mirovne snage NATO-a. Povrijeđena su 93 vojnika, a neki od njih su zadobili ozbiljne povrede.

Vidjeli smo također napad u selu Banjska - izjavio je Stoltenberg uoči sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica Alijanse.

Prema njegovim riječima, NATO će učiniti sve što je neophodno da održi ili osigura stabilnost u regionu jer je to važno ne samo za Zapadni Balkan, već i za cijelu Evropu.

Stoltenbergove izjave dolaze nakon njegove posjete Zapadnom Balkanu, gdje se sastao s najvišim zvaničnicima i izrazio zabrinutost zbog ruskog uticaja u regionu.

Ministri vanjskih poslova zemalja NATO-a će na predstojećem dvodnevnom sastanku u Briselu raspravljati o mogućnostima trajnijeg povećanja vojnika u okviru mirovne misije KFOR-a na Kosovu.

Od napada na selo Banjska, koji se dogodio 24. septembra, NATO je povećao prisustvo na Kosovu s hiljadu dodatnih vojnika.

Ministri će raspravljati da li će ovo povećanje sada da bude dugotrajno, i o potrebi dodatnih vojnih kapaciteta za vojnike ove mirovne misije, prenosi RSE.

Raspravi u NATO-u, koja će biti posvećena Zapadnom Balkanu, pridružit će se i visoki predstavnik Evropske unije za zajedničku vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell.

#nato #JensStoltenberg #ZapadniBalkan #Region