Članak

MOSKVA

Putin potpisao najveći nacionalni budžet Rusije ikad, povećanje za vojnu potrošnju

(Patria) - Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u ponedjeljak državni budžet za naredne tri godine koji povećava potrošnju za oko 25 posto i, kako se navodi, posvećuje rekordan iznos odbrani dok se vojna operacija te zemlje u Ukrajini odugovlači, javio je AP.

Budžet predviđa potrošnju u 2024. godini od 415 milijardi dolara uz očekivani deficit od 9,5 milijardi dolara.

Nakon što je budžet usvojio donji dom parlamenta, predsjedavajući Vyacheslav Volodin rekao je da je razvijen posebno za finansiranje vojske i ublažavanje uticaja međunarodnih sankcija uvedenih nakon što je Rusija poslala trupe u Ukrajinu u februaru 2022.

Rekordno niska nezaposlenost, veće plate i ciljana socijalna potrošnja trebalo bi da pomognu Kremlju da prevaziđe domaći uticaj okretanja privrede ka vojsci, ali bi dugoročno mogli predstavljati problem, kažu analitičari.

Dio ruskog budžeta je tajan jer Kremlj pokušava prikriti svoje vojne planove i zaobići kontrolu svoje operacije u Ukrajini. No, nezavisni poslovni novinari Farida Rustamova i Maksim Tovkaylo rekli su ovog mjeseca da će oko 39 posto sve federalne potrošnje ići na odbranu i provođenje zakona 2024. godine.

#Budžet #Rusija #VladimirPutin #Svijet