Članak

SUSRET PRED SUDOM

(VIDEO) Lobista Rok Snežić koji se sudi s Avdom Avdićem došao u majici Martina Krpana, lika koji odsijeca glave muslimanima

Susret Snežića i Avdića ispred suda u Sloveniji.

(Patria) - Na Okružnom sudu u Mariboru jutros je počelo suđenje privatnom tužiocu, poreskom savjetniku i lobisti Roku Snežiču protiv poznatog bosanskohercegovačkog istraživačkog novinara Avde Avdića. Snežič optužuje Avdića da laže, te ga goni za dva krivična djela – uvredu i klevetu, piše 24.ur.com


Ako lažu slovenački i bosanskohercegovački istražni organi, lažem i ja, rekao je prije ročišta Avdić, koji je inače, zbog ličnog poznanstva sa Snežičem, tražio izuzeće sudije. U videu ispod pogledajte kako su se Avdič i Snežič prvi put susreli uživo.

Rok Snežič je i prije nego što je ušao u sudnicu pokazao novinarki 24UR- a Mojci Hanžič majicu koju je obukao samo za ovu priliku. Na košulji je bio lik Martina Krpana, protagonista priče Frana Levstika sredinom 19. stoljeća, koji odsiječe glavu muslimanu. "Ovo je slovenački narodni heroj Martin Krpan, sa sjekirom u ruci. Znate da je on štitio Sloveniju od muslimana. To je ono što ja smatram gospodinom novinarom. On kaže da sam ja prijetnja nacionalnoj sigurnosti muslimana. a ja samo želim da budem kao Martin Krpan."

Jedan od najpoznatijih bosanskohercegovačkih istraživačkih novinara, urednik portala Istraga, Avdo Avdić više puta je dobio prijetnje. Po završetku današnjeg ročišta, izazvao je Snežiča riječima: "Hoćeš da budeš kao Martin Krpan? Hoćeš da odsiječeš glave muslimanima?".

U Okružnom sudu u Mariboru danas je održano prvo ročište na kojem se kao privatni tužilac pojavio poznati poreski savetnik Snežič. Avdića tereti za dva krivična djela, uvredljivu optužbu i klevetu. "Srećan sam što sam konačno video Roka Snežiča uživo. Očekujem da će sve što sam objavio biti potvrđeno na sudu. Zato što sam objavljivao dokumente uglavnom iz slovenačkog pravosuđa koje vodi istragu protiv Snežiča i pravosuđa Bosne i Hercegovine koje je također istražuje Snežiča, zbog pranja novca.Tako da sam objavio dokumentaciju istražnih organa Slovenije i BiH, a on me sad tuži da dokaže da sam lagao... Ako lažu slovenački i bosanski istražni organi, onda sam i ja laže”, rekao je prije suđenja Avdiću.

Budući da se današnja sutkinja Maša Blažeka i Rok Snežič poznaju još iz osnovne škole, Avdić je tražio njeno isključenje. Suđenje je tako danas vrlo brzo okončano. Konačnu odluku donosi predsjednik suda. Na pitanje da li ne poznaje nijednog suca u Mariboru, Snežič odgovara: "S obzirom da sam diplomirao na Pravnom fakultetu u Mariboru, a ovdje i magistrirao, poznajem većinu sudija i tužilaca. Tako da će očigledno svi biti u stanju da se razlikuju."

Ovo je druga privatna tužba Roka Snežiča protiv Avdića. Okružni sud u Ljubljani je krajem prošle sedmice presudio u korist optuženog istraživačkog novinara, jer je prekinuo sudski postupak jer Snežič nije bio na sudu. Snežič će morati da plati troškove krivičnog postupka u iznosu od 820,16 evra i sudsku taksu od 100 evra.

Krajem oktobra, u emisiji 24UR, objavljen je snimak na kojem Snežič prima pet hiljada eura u gotovini. Skešanec, kojem je na snimku uručen novac, rekao je da je riječ o mitu. Navodi se da mu je dao ukupno 90.000 eura mita, a dio novca je otišao i SDS-u, najvećoj vladinoj stranci u to vrijeme.

#AvdeAvdić #BosnianInvestigativeJournalist #IstragaPortal #MariborCourt #MartinKrpan #MuslimThreat #RokSnežič #SlovenianBosnianRelations #SlovenianHero #SlovenianJustice #BiH