Članak

KIŠIT ĆE, PA BI MOGLO KAPATI

Predstavnički kao izbjeglički dom Parlamenta FBiH: Sutrašnja sjednica u sali općine Stari Grad

Sala OV u kojoj će zasjedati federalni zastupnici

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH bit će održana u sali Općine Stari Grad Sarajevo.

Razlog je navodna neuslovnost sale zgrade Parlamenta FBiH, koja u zavisnosti od toga koji dom zasjeda, prokišnjava. Danas je u toj sali održana sjednica Doma naroda i nije bilo problema u funkcionisanju parlamentarnog rada.

Prije pet dana odgođen je nastavak sjednice Predstavničkog doma, a sutrašnja će biti održana u prostorijama koje nisu tehnički kapacitirane za rad parlamenta.

Dom naroda danas uredno zasjedao u Parlamentu (Foto: Patria)

Je li razlog premještanja sjednice Predstavničkog doma zaista “neuslovnost” zgrade ili je riječ o još jednoj igri partnera trojke i HDZ-a nije jasno, ali je neobjašnjivo da delegati mogu raditi u parlamentarnoj sali, a zastupnici ne mogu.
Upitna je pozadina činjenice da se rukovodstvo, koje je usput rečeno i osporavano, Predstavničkog doma više bavi meteorologijom i prognozom hoće li padati kiša i prokišnjavati sala nego zakonima i drugim aktima parlamentarnog djelovanja.

Također, predsjedavajući Doma naroda Tomislav Martinović danas je kazao da su četiri petine parlamentarne sale uslovne za rad, pa se postavlja pitanje kako to da Predstavnički dom mora seliti u Stari Grad, a nije da je neka velika razlika u broju delegata i zapisnika.

Uz prenošenje potrebne opreme i tehnike, jasno je da će vođenje i praćenje sjednice biti znatno komplikovanije.


#BiH #OpćinaStariGrad #ParlamentFederacije #PredstavničkidomFederacije #prokišnjavasala