Članak

BLISKI ISTOK

Izrael izveo zračni napad na međunarodni aerodrom u Damasku

(Patria) - U izraelskom zračnom napadu u nedjelju pogođen je međunarodni aerodrom u glavnom gradu Sirije Damasku i stavljen je van funkcije, objavili su sirijski državni mediji, prenosi AP.

Izrael je nekoliko puta pogodio sirijske međunarodne aerodrome u Damasku i Halepu od početka rata Hamasa i Izraela u Gazi 7. oktobra. Izrael je također pogodio dijelove zapadne Sirije nakon što je raketna vatra pala na sirijsku Golansku visoravan koju je okupirao Izrael.

SANA je, pozivajući se na neimenovanog vojnog zvaničnika, saopštila da je Izrael ispalio
projektile iz pravca Golanske visoravni, pogodivši Međunarodni aerodrom Damask i druga područja u Damasku, uzrokujući materijalnu štetu. O žrtvama nije bilo riječi.

Opozicioni ratni posmatrač sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu, Sirijska opservatorija za ljudska prava, saopštio je da su udari uslijedili samo nekoliko sati nakon što je aerodrom nastavio sa letovima nakon mjesečne pauze od prethodnog izraelskog napada.
Izrael je posljednjih godina izveo stotine napada u Siriji pod kontrolom vlade. Obično ne
priznaje svoje napade na Siriju. Međutim, kada to učini, kaže se da cilja tamošnje grupe koje podržava Iran i koje podržavaju vladu predsjednika Bashara al-Assada.

#Izrael #Sirija #Svijet