Članak

SARAJEVO

Burno u Predsjedništvu BiH: Cvijanović želi raspravu o Helezu

(Patria) - U Sarajevu se sutra održava sjednica Predsjedništva BiH, a sudeći prema atmosferi moglo bi biti uzbudljivo. Posebno, jer je Željka Cvijanović predložila da u dnevni red bude uvrštena Informacija o navodima ministra odbrane Bosne i Hercegovine Zukana Heleza o "postojanju određenih paravojnih formacija i kampova na teritoriji Republike srpske".

Helez je otkrio da na području Rs-a postoje vojni kampovi, izazvao žestoke reakcije, oglasili su se i Rusi, a u obrazloženju upućenom Željku Komšiću i Denisu Bećiroviću, Cvijanović je navela da je ministar odbrane iznio u javnost informacije koje se tiču postojanja određenih paravojnih formacija i kampova na teritoriji Republike srpske, a koji su u službi obuke ljudi u svrhu njihovog vojnog osposobljavanja.

- Također, gospodin Helez je u nastavku svog javnog izlaganja o ovoj temi rekao da te ljude obučavaju određeni instruktori porijeklom iz Ruske Federacije, a da se pomenute aktivnosti sprovode pod pokroviteljstvom Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. Dalje, ministar odbrane je iznio tvrdnje da se kampovi za obuku ovih formacija nalaze na teritoriji općina Rogatica, kao i na prostoru planine Maglić bez jasnog preciziranja konkretnog mjesta nalaženja spornih formacija, nakon čega je uslijedio demant iznesenih tvrdnji od političkih funkcionera nadležnih za teritorije koje su označene kao mjesto egzistiranja navedenih kampova - podsjetila je Cvijanović.

Budući da su navedene informacije prouzrokovale opravdano uznemirenje javnosti na teritoriji BiH, a koje se nadovezuju na informacije određenih stranih obavještajnih službi o postojanju terorističkih ćelija na prostoru BiH, Cvijanović smatra da je apsolutno opravdano i neophodno da Predsjedništvo BiH zatraži informaciju po predmetnom pitanju od nadležnih instutucija, a i samog ministra odbrane koji je sporne kvalifikacije prezentovao u javnost.

Tužilaštvo BiH formiralo je predmet nakon tvrdnji Heleza o paravojnim kampovima u Rs-u. Cvijanović je u dopisu predložila i zaključak u kojem se navodi da Predsjedništvo BiH, kao vrhovni komandant Oružanih snaga BiH, obavezuje ministra odbrane BiH da dostavi cjelovite informacije o navodima iznesenim u javnosti u vezi sa postojanjem paravojnih kampova i formacija na teritoriji Republike srpske.

Ona je danas kazala da bi bilo dobro da se na sjednici Predsjedništva BiH, što će se inicirati u narednom periodu, nađe informacije šta se dešava sa radikalnim islamskim pojavama koje su postojale, sa paradžematima, sa nazovi humanitarnim organizacijama koje u stvari promovišu radikalizaciju kada je u pitanju globalna slika, te izrazila nadu da će te informacije biti dostavljene.

#DenisBećirović #Predsjedništvo #ŽeljkaCvijanović #ŽeljkoKomšić #BiH