Članak

FEDERALNA DELEGATKINJA

Obuća: Zastupnice Trojke samo smjenom Košarca pokazat će da su im interesi žena ispred stranačkih

Odluka Predstavničkog doma Parlamenta BiH da usvoji Rezoluciju o sprječavanju svih oblika nasilja nad ženama i uznemiravanja žena u BiH je ohrabrujuća, kao izraz volje državne vlasti da se konačno stane ukraj ovom rastućem problemu.

Foto: Aida Obuća/Facebook

(Patria) - Odluka Predstavničkog doma Parlamenta BiH da usvoji Rezoluciju o sprječavanju svih oblika nasilja nad ženama i uznemiravanja žena u BiH je ohrabrujuća, kao izraz volje državne vlasti da se konačno stane ukraj ovom rastućem problemu.

Ali istovremeno je poražavajuće odbijanje zastupnika vladajućih stranaka, a naročito zastupnica koje su odbile potpisati inicijativu kojom se ova rezolucija dijelom provodi u djelo smjenom državnog ministra optuživanog za porodično nasilje, smatra delegatkinja u federalnom Domu naroda Aida Obuća.

Kao potpredsjednica SDA i predsjednica Komisije za ravnopravnost spolova Doma naroda Parlamenta FBiH, a naročito kao žena, poručila je da pozdravlja usvojenu Rezoluciju, ali i inicijativu za smjenu ministra Staše Košarca, čija je bivša supruga i u Parlamentarnoj skupštini BiH svjedočila o groznom nasilju koje je trpjela.

"Kadrovi SDA na svim nivoima vlasti će podržati usvajanje svake odluke koja će doprinijeti borbi protiv nasilja nad ženama, što je potvrđeno i podrškom Rezoluciji u Predstavničkom domu, ali i inicijativi za smjenu ministra Košarca.

Pozivam zastupnike vladajućih stranaka, a naročito zastupnice stranaka Trojke koje nisu potpisale inicijativu - Sabinu Ćudić, Miju Karamehić-Abazović, Rejhanu Dervišević i Erminu Salkičević-Dizdarević da, kada smjena dođe na dnevni red Predstavničkog doma, potrebu zaštite žena i zaustavljanja rastućeg nasilja koje sve češće ima fatalne posljedice stave ispred stranačkih interesa i ličnog komoditeta.

U suprotnom će pokazati da im je zaštita žena samo deklarativno opredjeljenje koje je podređeno pozicijama u vlasti i pripadajućim benefitima.

Krajnje je vrijeme da se sa riječi pređe na djela i da se nasilje nad ženama počne sankcionisati i sprječavati konkretnim postupcima, a smjena ministra optuženog za porodično nasilje je upravo jedan važan korak u tom pravcu", poručila je Obuća.

#AidaObuća #ministar #Parlamentarnaskupština #Smjena #StašaKošarac #BiH