Članak

SARAJEVO

Schmidt sa Stoltenbergom: Euroatlantske integracije od strateškog značaja za BiH

Stoltenberg podržao Schmidta (Foto: OHR)

(Patria) - Visoki predstavnik Christian Schmidt sastao se danas u Sarajevu s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom kako bi razgovarao o sigurnosnim izazovima u Bosni i Hercegovini i u području Zapadnog Balkana. Visoki predstavnik je zahvalio generalnom sekretaru na kontinuiranoj posvećenosti NATO-a ovom regionu.

Visoki predstavnik je istakao strateški značaj evroatlantskih integracija za BiH, ističući njihov pozitivan uticaj na sigurnost, ekonomski razvoj i ukupnu stabilnost. „Samo funkcionalna država može završiti proces integracija“, rekao je visoki predstavnik, dodajući da je u tom pogledu NATO nezamjenjiv partner BiH.

„EUFOR i OHR su stoga još uvijek potrebni. Misija EUFOR-Althea mora zadržati svoj puni mandat i kapacitet da u kratkom roku rasporedi trupe. Procesi evropskih integracija i implementacije Daytona međusobno se ne isključuju i nisu kontradiktorni. Naprotiv, oni su komplementarni i uzajamno se podržavaju, ako se njima upravlja na koordiniran način", istakao je visoki predstavnik.

Stoltenberg je kazao kako mu je drago što se sastao sa Schmidtom. Istaknuo je važnost njegove uloge u BiH te je ponovio uobičajene izjave međunarodnih zvaničnika iz NATO-a i EU o podršci BiH.

"Mi podržavamo suverenitet i teritorijalni integritet BiH. Želimo vidjeti mirnu državu u srcu stabilne regije", kazao je.

Dodao je da je zadovoljan produžetkom misije Althea u BiH, što je ponovio i nakon sastanka sa delegacijom Vijeća ministara BiH, no nakon razgovora sa Schmidtom, Stoltenberg je istaknuo da NATO "ne može i neće dozvoliti sigurnosni vakuum u BiH.

"NATO ima historiju prisutnosti u BiH i historiju saradnje sa Uredom visokog predstavnika. Napori visokog predstavnika su od vitalne važnosti za jedinstvo i pomirenje. Svaki pokušaj da se potkopa vaša pozicija, vodi BiH nazad, a ne naprijed", istakao je Stoltenberg.

Visoki predstavnik je nadalje naglasio važnost rješavanja izazova kao što su politička nestabilnost, spori reformski procesi i korupcija, dodajući da BiH treba biti sposobnija da se nosi s izazovima kako bi podržala jačanje sigurnog okruženja za sve svoje građane. Za postizanje uspjeha potreban je jedinstven angažman međunarodne zajednice i zajednički napor svihdomaćih aktera.

„Današnji razgovori pokazuju postojanje zajedničkog opredjeljenja za jačanje sigurnosne strukture u Bosni i Hercegovini, kao i cjelokupne stabilnosti zemlje kako bi mogla biti spremna za buduće članstvo u EU. Prepoznajemo važnost kontinuiranog dijaloga i saradnje u cilju rješavanja složenih izazova s kojim se ovaj region suočava“, zaključio je visoki predstavnik Schmidt.

#BosniaHerzegovina #ChristianSchmidt #EUFOR #EvroatlantskeIntegracije #JensStoltenberg #NATO #OHR #Sarajevo #VisokiPredstavnik #ZapadniBalkan #BiH